open-navfaktor-logo
search
Vraćaju se u jame
Elektroprivreda BiH: Nije bilo potrebe za štrajkom, rudarima će biti isplaćena pomoć
Nakon što je objavljeno da će JP Elektroprivreda BiH, u skladu s uredbom Vlade Federacije BiH, isplatiti svojim uposlenicima po 750 KM kao pomoć zbog rasta inflacije, jutros su nepotrebno oštro reagirali iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH u sklopu koga su i rudnici iz sastava Koncerna EPBiH, saopćila je Elektroprivreda BiH. 
29.09.2022. u 19:27
get url
text

- Kao što je generalni direktor Admir Andelija ranije izjavio, JP Elektroprivreda BiH nije mogla donijeti odluku kojom će biti obuhvaćeni i rudari, jer su oni uposlenici rudnika koje imaju svoje uprave, odnosno direktore, ali je dala preporuku da prate odluke Vladajućeg društva Koncerna EPBiH (JP Elektroprivreda BiH). Na poziv Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH, i rudnici Koncerna EPBiH su donijeli odluke o isplati pomoći u skladu s Uredbom Vlade FBiH - saopćili su iz Elektroprivrede BiH i dodali:

- Odluke o isplati su planirane ranije, ali zbog mogućeg dovođenja u vezu s predizbornom kampanjom, njihovo usvajanje je bilo predviđeno nakon izbora. JP Elektroprivreda BiH očekuje da će rad u rudnicima Koncerna EPBiH biti nastavljen s obzirom na to da su svi zahtjevi rudara ispunjeni. 

VEZANI TEKST - EPBiH dala nalog direktorima: Svim radnicima u rudnicima bit će isplaćeno po 750 KM pomoći

Nakon što su saznali da će radnici EPBiH dobiti po 750 KM, a da će rudari biti izuzeti iz pomoći, rudari širom FBiH odbili su sići danas u jame. Potom je objavljeno da je direktor EPBiH Andelija dao nalog direktorima rudnika koji su u sastavu Koncerna EPBiH da svim radnicima u rudnicima isplate po 750 KM pomoći u skladu sa uredbom Vlade FBiH. 

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, izjavio je kako vjeruje da će situacija sa radničkim neposluhom u rudnicima biti riješena čim predstavnici sindikata budu imali uvid u nalog EPBiH.

Za BHRT je kasnije iz Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH potvrđeno da se rudari vraćaju u jame, pošto je odlučeno da im se isplati po 750 KM pomoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.