open-navfaktor-logo
search
Tenderi
Elektroprivreda HZHB-a kupuje dvije limuzine za 78.600 KM bez PDV-a
"Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne" (EP HZHB) pokrenula je tender za nabavku dva putnička vozila u ukupnoj vrijednosti 78.600 KM bez PDV-a, dok su u isto vrijeme raspisana još tri tendera za nabavku vozila za potrebe ove kompanije.
31.08.2021. u 17:58
get url
text

"Elektroprivreda" nabavlja dvije putničke limuzine srednje klase u vrijednosti 78.600 KM, crne metalik boje, dok od ostale opreme, između ostalog, vozila trebaju posjedovati radiouređaj, fabrički s ekranom osjetljivim na dodir, minimalno šest zvučnika s bluetooth konekcijom za telefon, elektronsku blokadu motora, kao i multifunkcionalni kožni upravljač.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH) kaže kako djeluje da je "Elektroprivreda HZHB-a" odlučila da obnovi cijeli vozni park tokom pandemije koronavirusa, s obzirom na to da ovo nije njihova prva nabavka ove godine.

- Budući da kupuju veoma skupe limuzine, otkud im tolika potreba u ovako kratkom periodu za tolikom količinom vozila? Vozila se održavaju, vozila mogu da se popravljaju, a ne da se kupuju samo najskuplja i da ih se toliko skuplja u tom jednom javnom preduzeću - kaže Ožegović za Birn.

Birn je ranije pisao o nabavkama ove kompanije, ali i o nabavci za kupovinu putničkog vozila, limuzine u vrijednosti 133.500 maraka bez PDV-a, što je najvrednija nabavka automobila raspisana ove godine.

Podaci Birnove Baze službenih automobila pokazuju da je ova kompanija prije pet godina kupila "audi A6" za 130.000 KM, 2018. godine tri "passata" od po 70.000 KM, a u voznom parku imaju još niz putničkih automobila. Tokom 2020. godine kompanija je, između ostalog, kupila putničko vozilo od 44.000 KM, kao i osam drugih vozila za gotovo 300.000 KM. "Elektroprivreda HZHB-a" je javna kompanija u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

"Elektroprivreda" je u isto vrijeme, dok nabavlja dvije limuzine, raspisala još tri tendera bez poreza na dodatnu vrijednost, gdje nabavlja dva dostavna vozila u vrijednosti 65.300,00 KM, jedno terensko teretno vozilo – oblika karoserije pick-up u vrijednosti 58.000 KM, te jedno kombi vozilo od 40.000 KM.

Kako objašnjava Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija, navedena vozila nabavljaju se za potrebe OJ-a "Proizvodnja električne energije".

- Nabavka se provodi sukladno Planu nabavki za tekuću godinu, koji je sastavni dio Plana poslovanja Društva, sukladno predviđenim procedurama, odobrenog od Skupštine Društva - kaže Buntić, dodajući da će se ova vozila koristiti za svakodnevno obavljanje poslova iz djelokruga rada OJ-a "Proizvodnja električne energije".

Slobodan Golubović, urednik portala Pratimotendere.ba, kaže da je evidentno da je ovaj ugovorni organ "u cjelogodišnjem šopingu" kad su u pitanju automobili, dok kada se radi o prethodnim nabavkama, na osnovu tehničkih specifikacija mogu se utvrditi koji modeli automobila se žele nabaviti.

- Isti slučaj je i sa posljednje četiri nabavke, "Elektroprivreda HZHB-a" uporno krši član 54. stav 9. Zakona o javnim nabavkama, u kome je jasno navedeno da se u tehničkoj specifikaciji ne smije uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ako bi se time pogodovalo ili isključili određeni privredni subjekti ili određeni proizvodi - kaže Golubović.

Kako kaže, ne treba zanemariti i to da je u većini slučajeva nabavke automobila ovog ugovornog organa "dostavljena samo jedna ponuda od firme M.R.M. export-import iz Ljubuškog".

Prema podacima Baze službenih automobila – u kojoj Birn monitoriše sve nabavke u vezi sa automobilima – institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je ranije pisano.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.