open-navfaktor-logo
search
JP Sarajevo
Eminović: Ja sam dao odobrenje za zastavu Turske na Vijećnici, sve urađeno po procedurama
Na Vijećnici je sinoć projicirana zastava Turske a povodom 15. jula, obilježavanja pete godišnjice pokušaja puča terorističke organizacije FETO u Turskoj 2016. godine.
16.07.2021. u 15:23
get url
text

Neki su problematizirali postavljanje zastave, a gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić se potrudila da pojedini mediji "saznaju" kako ona nije dala odobrenje da se boje Turske nađu na Vijećnici. Karić nije ni morala dati odobrenje, niti je to njena nadležnost, niti je Javno preduzeće Sarajevo u obavezi da traži saglasnost od nje. 

Zatražili smo pojašnjenje od direktora Javnog preduzeća Sarajevo Ensara Eminovića ko daje saglasnost i na čiju inicijativu je zastava Turske svijetlila na ovom objektu.

Direktor Eminović za Faktor je kazao kako je on izdao odobrenje da se zastava Turske projicira na zgradi Vijećnice.

VEZANI TEKST - Sarajevska Vijećnica i Stari Most u bojama zastave Turske povodom Dana nacionalnog jedinstva

- Ambasada Republike Turske se obratila nama, JP Sarajevo, sa zahtjevom da povodom 15. jula, Dana nacionalnog jedinstva i solidarnosti Republike Turske, Ambasada želi da se projicira zastava Turske na Vijećnici u četvrtak, jučer. Mi, budući da smo javno preduzeće, to je d.o.o. koje nije na budžetu, dali smo komercijalnu ponudu Ambasadi Turske, Ambasada je to prihvatila, mi smo zaključili ugovor i zastava je projicirana – pojašnjava Eminović.

Ističe kako je tačno da saglasnost nije dala gradonačelnica već, on kao direktor preduzeća.

- Potpuno preuzimam odgovornost za to. Tu saglasnost sam dao na osnovu ovlaštenja koja imam, odnosno na osnovu Pravilnika o utvrđivanju kriterija i postupaka za davanje na korištenje opreme i objekata kojim upravlja JP Sarajevo, a Vijećnica je jedan od objekata kojim upravlja JP Sarajevo. Mi naravno imamo cjenovnik za iznajmljivanje opreme i prostora, to podrazumijeva i cijene komercijalnih projekcija sadržaja na zidu Vijećnice i sve je urađeno u skladu sa tim našim aktima. Nigdje nije propisano da gradonačelnica mora dati saglasnost za projekcije na Vijećnici zato što direktor daje saglasnost uz punu odgovornost za davanje te saglasnosti – kaže Eminović.

Navodi da bi snosio posljedice kada bi dao saglasnost za projekciju nekog neprimjerenog sadržaja na Vijećnici.

- U ovom slučaju projiciranje zastave naše prijateljske države Republike Turske povodom nacionalnog dana jedinstva i solidarnosti Turske uz apsolutno da nema ništa sporno, niti osjetljivo, štaviše smatramo vrlo adekvatnim da se to uradi i to smo i uradili – pojašnjava Eminović.

Pitali smo ko inače inicira projiciranje zastava na zidu Vijećnice i ko to plaća.

- U principu trebalo bi sve da ide preko JP Sarajevo, do sada od nas nije tražena ta saglasnost. Kabinet gradonačelnice je do sada radio neke projekcije bez naše saglasnosti, niti smo mi to naplatili, što smo trebali naplatiti, mi smo zaobiđeni u tim slučajevima. Ovo je bilo direktno nama upućeno od Ambasade Republike Turske – zaključuje Eminović.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.