open-navfaktor-logo
search
Emmaus
Emmaus: Položen kamen temeljac za Centar za djecu sa poteškoćama u razvoju u Doboj Istoku
Brojni zvaničnici iz zemlje i inostranstva danas su prisustvovali polaganju kamena temeljca za izgradnju Centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju u Doboj Istoku, procijenjene vrijednosti od milion konvertibilnih maraka, gdje će se pružati podrška za svu djecu sa poteškoćama u razvoju sa ove općine, ali i šire.
18.05.2023. u 21:02
get url
text

Kamen temeljac su položili ambasadorica UAE u Crnoj Gori Nabila Alšamsi, direktor Udruženja MFS-Emmaus Hamzalija Okanović, načelnik općine Doboj Istok Kemal Bratić i direktor Centra za socijalni rad Doboj Istok Omer Konjić.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca koji će finansirati Fondacija Veliko srce (The Big Heart Foundation) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prisustvovali su i brojni uposlenici MFS-Emmausa, djeca/korisnici Dnevnog centra i njihovi roditelji.

- Čast mi je da budem prisutna polaganju kamena temeljca za ovaj centar. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju uvijek prioritete za podršku ovakvim projektima, za ljude kojima treba pomoć da se uključe u sredinu i u društvo i da im se pruži podrška da ne budu zapostavljeni. Sa njima se može raditi i treba posebno raditi na njihovoj socijalizaciji i uključivanju u društvo. Zahvaljujem se Fondaciji Veliko srece što je pružila podršku ovom projektu. Ako Bog da bit će još različite pomoći za državu Bosnu i Hercegovinu. Želim puno uspjeha za radnike i za Udruženje MFS-Emmaus i nadam se ako Bog da iduće godine da svi budemo na otvaranju ovog Centra - kazala je u svom obraćanju ambasadorica Alšamsi, saopćio je Emmaus.

Završetak radova na Centru očekuje se početkom maja iduće godine, a izvođač radova je građevinska firma "Invest gradnja" iz Gračanice.

- Ovo će biti jedan savremeni Centar koji će koristiti kako građanima i djeci sa područja općine Doboj Istok, tako vjerujem i sa područja drugih općina u kantonu. Na svu sreću da je EMMAUS imao snege i našao donatora za ovaj značajan projekat. Srce nam je puno i svima nam je drago da pomognemo makar malo, koliko je u našoj moći djeci sa poteškoćama u razvoju - rekao je u svom obraćanju prisutnim Kemal Bratić, načelnik općine Doboj Istok.

- Značit će nam puno ovaj Centar i zbog svih nas ovdje i druge djece koja se nalaze na našoj općini. Ja imam sina koji nije pričao tri godine, nisam se mogla sa njim sporazumiti ali uz pomoć logopeda i defektologa puno je uznapredovao. Sad u školu ide samostalno, ima svog asistenta što sam prezadovoljna ali to sve ne bi postigao da nije ovdje dolazio sa njim radio i sada se baš napredak vidi - kazala nam je Delić Sabaheta, majka dječaka sa poteškoćama u razvoju koji već duže vrijeme pohađa Emmaus-ov Dnevni centar u Doboj Istoku.

Centar će imati specijalno uređene kabinete za individualni i grupni rad, senzorne sobe i vanjska igrališta prilagođena djeci sa poteškoćama u razvoju i predstavlja izuzetno važnu potporu njihovim potrebama kao i njihovim roditeljima, posebno jer je već u praksi potvrđena potreba za postojanjem istog, kroz realizaciju projekta Dnevnog boravka/centra djece sa posebnim potrebama koji realizuje MFS-Emmaus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.