open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Emrić: Dodik direktno napao ustavni poredak BiH što je krivično djelo, iznio i vrlo opasnu konstrukciju
Dodik i svi protagonisti njegove secesionističke politike moraju konačno naučiti da potpisnici Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, poznat kao Dejtonski mirovni sporazum, nisu narodi, kako on to zlonamjerno tumači, već tadašnje države.
AUTOR: Autor: Faktor
30.03.2024. u 11:40
get url
text
Prilikom obraćanja na posebnoj sjednici NSRS-a, predsjednik tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik je, opasnom i prijetećom retorikom, predlažući protivpravne zaključke i podstrekavajući zastupnike na usvajanje nezakonitih i protivustavnih akata, direktno napao ustavni poredak Bosne i Hercegovine čime se osnovano sumnja da je počinio krivično djelo napada na ustavni poredak.
Ovo je u svojoj reakciji naveo Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
- U svom podstrekačkom obraćanju prema zastupnicima NSRS-a radi napada na ustavni poredak, svrgavanja državnih institucija i rušenja izbornog sistema Bosne i Hercegovine Dodik direktno podriva i regionalni mir, stabilnost i sigurnost pozivajući Republiku Srbiju da jednostrano deklaracijom proglasi da ona više ne stoji iza Dejtonskog sporazuma.
S obzirom na to da je Dodik u svom obmanjujućem maniru izjavio da je Srbija zemlja koja je garant Dejtonskog sporazuma, a što je potpuno pogrešan navod, pozivam ga da izvrši uvid u Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini u kojem je jedna od strana i potpisnica tadašnja SR Jugoslavija - istakao je Emrić.
Dodao je da je Srbija, kao pravna sljednica SR Jugoslavije, u obavezi poštovati suverenu jednakost strana potpisnica, te se u potpunosti pridržavati i izvršavati svoje obaveze kako je to utvrđeno Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i svim aneksima koji su njegov sastavni dio.
- Dodik i svi protagonisti njegove secesionističke politike moraju konačno naučiti da potpisnici Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, poznat kao Dejtonski mirovni sporazum, nisu narodi, kako on to zlonamjerno tumači, već tadašnje države: Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i SR Jugoslavija.
S tim u vezi, njegova neosnovana i lažna konstatacija "da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum" je vrlo opasna konstrukcija s umišljajem kojom optužuje Bošnjake i njima nameće nepostojeću krivnju, a sve radi opravdanja protuzakonitih i protuustavnih aktivnosti koje provodi on i njegove pristalice u NSRS-u podrivajući i rušeći izborni i ustavni sistem Bosne i Hercegovine - naglasio je Emrić.
Dodao je da Dodik, predlažući da se deklaracijom "vaskršnjeg sabora" između Srbije i RS-a, što god to značilo, proglasi "da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum", ustvari poziva na jednostrano kršenje člana 1. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini kojim je određeno da će strane potpisnice tog mirovnog sporazuma u potpunosti poštovati suverenu jednakost jedna druge, rješavati sporna pitanja mirnim sredstvima i uzdržati se od bilo kakvih akcija putem prijetnje ili upotrebe sile ili na bilo koji drugi način, protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države.
- S obzirom na ovu najavljenu konkretnu i direktnu antidejtonsku aktivnost pozivam države svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da upozore Srbiju na neprihvatljivost narušavanja političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te da poduzmu konkretne aktivnosti radi sprječavanja Dodika u bahatom i nerazumnom političkom divljanju kojim ugrožava regionalni mir, stabilnost i sigurnost - naveo je Emrić.
Uzimajući u obzir cjelokupne aktivnosti posebnih sjednica NSRS-a protekle sedmice, pozvao je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, na osnovu člana 203a. Krivičnog zakona BiH koji se odnosi na neizvršavanje odluka visokog predstavnika,  hitno djeluje "jer je očigledno da postoji osnovana sumnja da predsjednik RS-a udruženo s drugim službenim osobama tog entiteta ne poštuje i sprječava provođenje Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a koju je donio visoki predstavnik Christijan Schmidt 26. marta 2024. godine".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.