open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Emrić i Smajić kritizirali predložene izmjene zakona o BHANSA-i i državnoj službi     
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić (NES-Za nove generacije) je na press konferenciji u Sarajevu govorio o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a trebao bi se naći na narednoj sjednici tog doma, uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku.
25.01.2024. u 14:44
get url
text

Emrić kaže da je resorni ministar Edin Forto predložio hitni postupak za usvajanje izmjena i dopuna ovog zakona, s tim da ničim nije obrazložio hitnost za usvajanje ovog zakona.

- Nije naveden niti jedan konkretan razlog za hitnost. Predloženim hitnim postupkom Forto želi onemogućiti amandmansku i komisijsku fazu za usvajanje ovog važnog zakona - smatra Emrić.

On je pojasnio da je izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH predložena izmjena člana deset zakona kako bi se članovima Vijeća Agencije omogućilo da mogu biti ponovno imenovani i to neograničen broj puta.

Napomenuo je da su, po važećem zakonu, članovi Vijeća mogli biti imenovani samo na dva mandata.

- Ali, očigledno, to nekome smeta i to je nekome prepreka, jer želi biti više puta imenovan kao član Vijeća Agencije. Logično je da bi taj neko mogao biti onaj ko je već član Vijeća Agencije - kazao je Emrić.

Također, naveo je on, izmjenom člana 16 Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, "ove hitne izmjene ministra Forte omogućuju i članovima uprave neograničen broj mandata".

Po njegovim riječima, do sada direktor Agencije je mogao biti na funkciji samo dva mandata.

Emrić kaže da je ovim izmjenama i dopunama predviđeno i osnivanje novih privrednih društava.

- Ne zna se ni zašto se osnivaju, ni koja bi to bila privredna društva, ni s kojom svrhom i nadležnošću, ništa nije određeno već samo da za potrebe obavljanja djelatnosti BHANSA može osnovati privredna društva - kazao je Emrić.

Dodao je da ni jednim zakonom BiH nije propisana mogućnost da bilo koja agencija može osnovati privredna društva.   

- Očigledno je da se ovoj agenciji nastoji dodijeliti poseban status kako bi mogla osnivati i privredna društva, kao što je ista izuzeta iz nadležnosti Ureda za reviziju institucija BiH. Smatram da je predloženim izmjenama i dopunama trebalo dopuniti i to da financijsku reviziju na godišnjem nivou vrši Ured za reviziju institucija BiH, jer nema osnovanog razloga da se ova agencija izdvaja u odnosu na sve ostale agencije i institucije BiH - kazao je Emrić.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić (SBiH) govorio je predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koje bi se trebale naći na narednim sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH usvojilo, glasovima ministara sva tri naroda, prijedlog tog zakona i poslalo ga u redovnu proceduru Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Ukoliko ove izmjene zakona budu usvojene u oba doma, uskoro će 34 zvaničnika BiH, članovi PSBiH, članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministri i zamjenici ministara, guverner i viceguverneri Centralne banke imati mogućnost da angažuju savjetnike koji nisu državljani BiH, koji nemaju završen fakultet i mogu biti penzioneri - kazao je Smajić.

Po njegovim riječima, prema zakonima BiH, do sada to nije bilo moguće.

- Postavlja se pitanje zar mi nemamo dovoljno obrazovanih ljudi koji traže posao, nego nam trebaju strani državljani sa srednjom stručnom spremom, koji čak mogu biti i penzioneri - kazao je Smajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.