open-navfaktor-logo
search
Sužen format
Emrić: NES neće učestvovati u današnjim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH
Predstavnici Narodnog evropskog saveza (NES), koji su učestvovali u razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH krajem januara u Neumu, neće prisustvovati današnjem sastanku o toj temi koji će biti održan u Parlamentarnoj skupštini BiH.
10.02.2022. u 12:05
get url
text

Potvrdio je to Feni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić koji je kazao da su odlučili da ne sudjeluju na današnjim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH zbog toga što nisu pozvane sve političke stranke koje participiraju u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Od početka ovog procesa mi smatramo da je neophodna uključenost svih političkih aktera, akademske zajednice, nevladinog sektora, stoga se držamo i dalje te smjernice i kod predlaganja članstva u Interresornoj radnoj grupi i kada je Zastupnički dom imenovao tu radnu grupu, mi smo također predlagali uključenost svih predstavnika političkih stranaka koje imaju zastupnike u PSBiH, kao i akademske zajednice, CIK-a BiH, nevladinog sektora, jer na taj način možemo doći do najboljih rješenja - istaknuo je Emrić.

Po njegovim riječima, sada se suzio ovaj format, odnosno za današnji sastanak pozvani su predstavnici pet političkih stranaka koje su učestvovale na sastanku u Neumu (SDA, HDZBiH, NES, SBBBiH i Narod i pravda).

Kaže da za njih to nije prihvatljiv model razgovora, jer smatraju da je bilo potrebno omogućiti svim političkim strankama učešće i na današnjim razgovorima, a oni koji ne žele, oni bi se izjasnili da ne žele.

- Imali smo primjer u Neumu gdje su bili pozvani predstavnici svih političkih stranaka. Neki su se odazvali, neki nisu i to je model koji treba i dalje pratiti kod organiziranja sastanaka. Teme su vrlo važne i smatramo da je za odlučivanje o važnim temama neophodan jedan širi okvir u kojem će svi politički akteri imati ravnopravnu mogućnost sudjelovanja, procjene, analize predloženih modela i sve ono što se razmatra na tim sastancima - zaključio je Emrić.                     

Nastavak razgovora domaćih političara o izmjenama Izbornog zakona BiH najavljen je za danas u 12 sati u Sarajevu, a organiziraju ga predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Nova runda razgovora uslijedit će nakon pregovora u Neumu krajem januara, koji su završeni bez konkretnog dogovora, a na kojima su posrednici bili predstavnici SAD-a i Evropske unije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.