open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik NES-a
Emrić: Spriječiti realizaciju antidržavnog plana "Trojka-HDZ-SNSD" iz Bakinaca
Da neprincipijelnost i podaništvo nema granica još jednom su pokazali lideri "Trojke", što se vidi iz objavljenog zapisnika sa sastanka predsjednika stranaka koalicije na državnom nivou kod Milorada Dodika u Bakincima, jer su pristali da u Domu naroda sruše Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji je krajem decembra prošle godine usvojen u Zastupničkom domu, a kojim se jača integritet izbornog procesa i uvode tzv. nove tehnologije, navodi državni zastupik Narodnog evropskog saveza (NES) Jasmin Emrić.
21.01.2024. u 17:57
get url
text

- Na taj način lideri "Trojke", osim što pokazuju ko je stvarni šef njihove koalicije kojem moraju otići "na noge" kada ih on pozove, ponižavaju i svoje zastupnike koji su podržali tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te obezvrjeđuju institucionalni rad i uvode praksu da se o najvažnijim odlukama dogovara van državnih institucija na privatnom imanju glavnog zagovarača i promotora ideje podjele države Bosne i Hercegovine - ističe Emrić.

On dodaje da ne čudi što Čović i Dodik obezvređuju već usvojene tehničke izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u Zastupničkom domu, jer oni iste nisu ni podržali, već čude lideri "Trojke" koji svojim prepoznatljivim dodvoračkim stilom, dopuštaju da ih, po ko zna koji put, navedeni dvojac prevede žedne preko vode.

- Nepojmljivo mi je da "Trojka" ne vidi kako njihovi partneri u vlasti, ustvari samo kupuju vrijeme, kako bi spriječili najavljenu intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta radi uvođenja paketa integriteta u izborni sistem. Da Dodik i Čović stvarno žele poboljšanje integriteta i uvođenje novih tehnologija u izborni proces nastavili bi u Domu naroda zakonodavni postupak već usvojenih izmjena i dopuna Izbornog zakona te eventualno u amandmanskoj fazi utjecali na usvojeni tekst zakona u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH - navodi Emrić.

Dakle, sve mi se čini da je na sceni još jedna prijevara u nizu, od ove državne koalicije, gdje će se pod plaštom "finalizacije Izbornog zakona BiH", kako kaže Čović, ustvari ispuniti njegovi zahtjevi o legitimnom predstavljanju i stavljanju pod punu kontrolu članova Centralne izborne komisije BiH najavljenim novim načinom izbora, podvukao je Emrić.

Podsjećam "Trojku", ističe Emrić, na izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta nakon njegove intervencije na Izborni zakon u izbornoj noći 2. oktobra 2022. godine kada je konstatirao da je za njega slučaj "Ljubić" pravno gledano okončan, odnosno da je provedena Odluka o dopustivosti i meritumu broj U 23/14 Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po zahtjevu "Ljubić".

- Čudi me da to lideri "Trojke" nisu imali na umu kada su na "skromnom" Dodikovom imanju u Bakincima pristali na rušenje institucija i podjelu države zagovarajući prijedlog HDZ-a o izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U sadržaju ovog dogovora prepoznaju se elementi latentnog uvođenja "trećeg entiteta", a navedene formulacije za izbor članova Predsjedništva BiH kao: "kandidat iz reda bošnjačkog naroda" i "kandidat iz reda hrvatskog naroda", produbljuju diskriminaciju po etničkoj osnovi te predloženi model s indignacijom odbacujem - kaže Emrić.

Ovaj dogovor "Trojka-HDZ-SNSD" iz Bakinaca, dodaje zastupnik NES-a, u kojem se najavljuje uvođenje asimetričnog rješenja u ustavni sistem BiH kako bi se Draganu Čoviću osigurala izborna jedinica iz koje bi se mogao izabrati samo njegov kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavlja izdaju principa jednakopravnosti i jednake vrijednosti glasa, a učvršćuje etničku podjelu države i društva.

- Stoga, radi sprečavanja daljnjih etničkih podjela i ekskluzivnog političkog predstavljanja ovaj antidemokratski i antidržavni plan "Tojka-HDZ-SNSD" iz Bakinaca se mora osuditi, osporiti i spriječiti njegova realizacija u Parlamentarnoj skupštini BiH - navodi se u saopćenju Jasmina Emrića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.