open-navfaktor-logo
search
Ramazanski dani
Ena Maslić nakon operacije stala na noge: Zdravlje je najveća blagodat
Ena Maslić iz Travnika kaže da je zdravlje najveća Allahova, dž. š., blagodat i da je to nešto što se ničim ne može platiti.
13.04.2022. u 22:00
get url
text

I dok ovaj ramazan dočekuje u toplom domu sa svojim najmilijim, suprugom Hrustanom, sinom Huseinom i kćerkicom Merjem, oporavljajući se od izuzetno teškog operativnog zahvata nakon što je bila nepokretna, Ena se sa suzama u očima prisjeća svega što je prošla i tuge koju je osjećala prošlog ramazana.

Ova 28-godišnjakinja priča nam da nije mislila da će ikada ovako nešto doživjeti jer se bavila sportom i bila je aktivna. Ena je 12 godina bila državni prvak BiH u judu, a njenim stopama krenuo je i njen sin Husein i to vrlo uspješno.

Brojne medalje Eninog sina sa takmičenja

Podsjećamo, za Eninu operaciju humanitarna organizacija Pomozi.ba prikupljala je sredstva kako bi ona otišla u Tursku na liječenje.

Kada ju je doktor vidio, odmah ju je ostavio u bolnici te je pretragama utvrđeno da su joj se počeli savijati pršljenovi i da to uzrokuje probleme i sa nogama, rukama, srcem, pa čak i gutanjem.

Tokom boravka u Turskoj

- Doktor je rekao da ne garantira da ću prohodati i da će se desiti neko čudo. Meni su djeca bila na pameti i odlučim da pokušam i to uz Allahovu pomoć, pa kako Allah da da bude – kaže Ena.

Priča nam da je nakon cjelodnevne operacije i reza od vrha do dna kičme, već narednog dana ustala na noge. Na sreću, zahvat je bio uspješan i Ena sada samostalno hoda.

Ostvario joj se san za koji je mislila da je neostvariv nakon brojnih dijagnoza i pokušaja u BiH.

- Sve drugo se može namiriti, ali osjećaj koji doživite kada dijete čeka oca sa posla, koje je građevinac i koji nakon teškog posla mora napraviti i da jede, to se ne može platiti. Patnja porodice, imamo veliku porodicu, svi su patili zajedno sa nama – kaže Ena.

Ena je ranije po preporuci ljekara čak operisala i srce, ali ispostavilo se da ta operacija nije bila potrebna s obzirom na probleme sa kičmom koja je stvarala poteškoće i sa radom srca.

Sada je Ena sa svojom djecom, pred njom je oporavak, vježbe kako bi prije svega ojačala noge.

Maslići nakon uspješne operacije

- Nisam željela da ostajem u Turskoj jer je traženo 10.000 eura za fizikalne terpije, a nisam željela da nekom drugom uzimam prijeko potreban novac za liječenje – kaže Ena.

Priča nam da je početkom godine odlučila da stav hidžab.

- Osjećala sam se prazno, iznutra. Ja sam klanjala i prije i osjećala sam da sam spremna za nešto više. Jedan dan kažem mužu da želim da se pokrijem. On je ostao u čudu jer sam više sportski tip. Iznenadio se, pitao me jesam li razmislila, ja kažem da jesam i tako je i bilo – kaže Ena.

Pitamo je kako se provodi ramazan u porodici Maslić i sjeća li se prethodnog ramazana.

- Prethodni je ramazan jako težak, nije se osjećala ni toplina doma, ni ljubav, ništa, samo tuga. Svi smo bili zamišljeni, bilo je hodanja od doktora do doktora. Nema doktora u BiH da nisam bila kod njega – kaže Ena sa suzama u očima, te nastavlja:

- Ovaj ramazan ja vam ne mogu opisati. Sreća je, radost, djeca su radosna, grle me, ljube, muž je također presretan. Sama se krećem. Nije mi niko potreban, ne trebaju mi ni štake, posti se, iftarimo, sa porodicom smo. Velika je razlika.

- Dragi Allah je jedan i on je odlučio da bude ovako i hvala Mu na svemu. Posebno sam zahvalna Amiru Fuluriji koji mi je pomogao da stupim u kontakt sa Pomozi.ba i odem u Tursku, puno mi je u Turskoj pomogao i Samiru Tuna. Zahvalna sam doktorima koji su ovo učinili za mene, koji su izvršili ovaj zahvat i svim dobrim ljudima koji su izdvojili novac da bi mi pomogli – zaključuje Ena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.