open-navfaktor-logo
search
Potpisan aneks ugovora
Energoinvest: Ne očekujemo nikakve probleme sa snabdijevanjem gasom, još rano govoriti o cijeni
U Energoinvestu d.d. Sarajevo smatraju da u ovoj godini neće biti nikakvih problema sa snabdijevanjem gasom Federacije BiH, jer Energoinvest ima potpisan aneks ugovora za isporuku prirodnog gasa sa ruskim dobavljačem Gazprom Exportom do kraja 2023. godine.
14.08.2023. u 14:34
get url
text

- Nakon toga očekujemo novi aneks, za naredni period. Također, ne očekujemo nikakve probleme sa snabdijevanjem gasom u narednoj gasnoj godini - kazali su Feni iz Energoinvesta.

Kako su istakli, zbog načina određivanja cijene gasa na tromjesečnoj osnovi, a na osnovu kretanja ulaznih parametara u proteklih devet mjeseci, još je rano za prognoze u kom će se pravcu cijena kretati od oktobra do kraja 2023. godine. 

- Kako će se kretati cijena gasa u zadnjem kvartalu 2023. vidjet ćemo čim budemo imali konkretne informacije i javnost će biti blagovremeno obaviještena - kazali su iz Energoinvesta. 

Podsjetili su da je "cijena gasa od snabdijevača prema distributerima od januara 2023. godine do danas tj. do kraja trećeg kvartala 2023. umanjena za 37,4 posto u odnosu na cijenu iz zadnjeg kvartala 2022. godine". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.