open-navfaktor-logo
search
Dali i rok
Energoinvest o nedostatku gasa: Sarajevogas i Toplane se oglušili na upit o skupljoj nabavci
Energoinvest koji isporučuje gas Sarajevogasu oglasio se nakon dramatičnog saopćenja Toplana Sarajevo, u kojem navode da ih je Sarajevogas počeo isključivati sa gasnog sistema zbog nedovoljnih količina gasa, a što bi već sutra veliki broj građana moglo ostaviti bez grijanja.
24.01.2022. u 20:51
get url
text

VEZANI TEKST - Toplane Sarajevo isključuju sa gasnog sistema, građani ostaju bez grijanja

- Energoinvest obavještava da je saglasno naručenim količinama gasa od Sarajevogasa kao distributera gasa za Kanton Sarajevo, što uključuje i snabdijevanje gasom Toplana Sarajevo, u jučerašnjem danu tj. 23. 01. 2022. godine isporučio količinu gasa od 1.013.307 Sm3, što čini 18,5 posto više od prosječne dnevno naručene količine gasa za januar 2022. godine, a koja iznosi 854.839 Sm3. Ista količina gasa očekuje se da će biti isporučena i danas, 24. 01. 2022. godine, kada se sumira potrošnja - naveli su.

Dodaju da je u subotu 22. 01. 2022. godine, imajući na umu nastupajući hladni period, Energoinvest poslao poruku Sarajevogasu i Toplanama, obavještavajući ih da je spreman da naruči i dodatne količine gasa za šta je potrebna saglasnost i narudžba Sarajevogasa, ukoliko ne postoje druga alternativna rješenja zagrijavanja.

- Činjenica je da se ova dodatna količina gasa mora naručiti po trenutnim  tržišnim cijenama koje daleko prevazilaze cijenu gasa kojim se redovno snabdijevamo od Gazproma. Na ovu inicijativu Energoinvest nije dobio nikakav odgovor ni od Sarajevogasa ni od Toplana - tvrde iz Energoinvesta.
 
Energoinvest je, nastavljaju, i danas popodne stupio u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa i ponovo uputio urgentnu email poruku Sarajevogasu sa kopijom ostalim učesnicima u poslovima sa gasom, da se najkasnije do sutra 25. 01. 2022. do osam sati pismeno izjasne i daju potvrdu o narudžbi dodatnih količina gasa.
 
- Smatramo da je ovim Energoinvest poduzeo sve raspoložive akcije u cilju normalizacije snabdijevanja prirodnim gasom - zaključili su. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.