open-navfaktor-logo
search
Odgovor Vladi KS
Energoinvest: Sa Gazpromom su ugovorene potrebne količine gasa, Sarajevogas odbija platiti račun
Kompanija Energoinvest, jedini ovlašteni i registrovani uvoznik gasa u Federaciji Bosne i Herecgovine, oglasila se saopćenjem povodom istupa predstavnika Vlade Kantona Sarajevo.
07.01.2022. u 10:40
get url
text

VEZANI TEKST - Fortin ultimatum Vladi Federacije: Otkrijte po kojoj cijeni se kupuje plin

- Ne ulazeći u motive održane press konferencije Vlade Kantona Sarajevo, Energoinvest ima obavezu da dostavi zvaničan odgovor na nekoliko tema u kojima je Energoinvest spomenut. U vezi s pitanjem o cijeni gasa koju Energoinvest ima na ulazu u BiH i plaća Gazpromu do distributera Sarajevogasu, treba znati da Energoinvest ima i plaća sljedeće troškove: troškove carinjenja i špedicije, troškove PDV-a, troškove bankarskih garancija, troškove operatora transportnog sistema Gaspromet Pale, troškove operatora transportnog sistema Sarajevogas Istočno Sarajevo, troškove operatora transportnog sistema BH Gas Sarajevo.

Što se tiče naknade Energoinvesta, ona se sastoji iz naknade troškova kursnih razlika, troškova rada učesnika u poslovima gasa i marže Energoinvesta. Navedene stavke su pod kontrolom Nadzornog odbora i Vlade FBiH i radi se o iznosima koji su više od tri puta manji od onih koje je u prethodnom periodu zaračunavao BH Gas.

Navedeni iznosi apsolutno mogu biti dostupni na planiranom sastanku Federalne i Kantonalne Vlade, uz povjerenje da Vlada KS na isti način brine i o troškovima i maržama Sarajevogasa i Toplana, koje su višestruko veće od onih koje obračunava Energoinvest. Uz ovo treba znati da je ukupno povećanje cijene gasa Gazproma od početka 2021. godine bilo više od 86 posto, a da je zahvaljujući poslovnim odlukama Energoinvesta, prelaskom na Turski tok i smanjenjem marži koje je ranije obračunavao BH Gas, ovako veliko povećanje u najvećoj mjeri kompenzirano, te da je povećanje u novembru i decembru 2021. od 23,5 posto i u januaru 2022. od 11 posto bila neminovnost jer su se sve prethodne rezerve utrošile.

VEZANI TEKST -Džindić na Fortin poziv: Kada dobijemo dopis i saznamo šta žele, dobit će i odgovor

Kada je u pitanju stabilnost snabdjevanja gasom i naručene količine, Energoinvest potvrđuje da su sa Gazpromom ugovorene potrebne količine gasa, procijenjene na bazi prosječne mjesečne potrošnje na bazi potreba iskazanih od potrošača. Prenaglašavanje ekstremnih situacija se prevazilazi uobičajenim tehničkim rješenjima i saradnjom učesnika u gasnom postupku.

Naručivanje dodatnih količina je moguće, ali je potrebno znati da je cijena takvog gasa četiri-pet puta skuplja, te je rješenje tim modelom mnogo manje racionalno od tehničke optimizacije koja se za kratke periode uobičajeno primjenjuje. Nažalost, iskazivanje spremnosti za naručivanje dodatnih količina po većim cijenama se pokazalo već praznim obećanjima jer Sarajevogas odbija i danas da plati račun za takve dodatne količine kada je iste trebalo naručiti zbog kvara u Bugarskoj u novembru 2021. i za koje su se načelno saglasili da će platiti po bilo kojoj cijeni - navodi se u saopćenju Energoinvesta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.