open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Alijin amanet čuvat ćemo i nakon 28. maja
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako Turska već duže od 20 godina ulaže napore i konstantno jača odnose s bratskim i prijateljskim zemljama.
23.05.2023. u 10:39
get url
text

Erdogan je rekao kako će i nakon 28. maja nastaviti čuvati amanet koji mu je ostavio rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Erdogan je na zvaničnom Twitteru objavio poruku u kojoj se dotakao napora koje ulaže Turska u svojim odnosima s bratskim i prijateljskim zemljama. Uz tekst podijelio je i fotografiju tokom jedne od svojih posjeta Sarajevu.

- Ne možemo dovoljno zahvaliti Bogu što imamo dom poput Turske, što imamo domovinu poput Turske. Turska je uvijek bila siguran dom i mjesto blagostanja za svakog brata i sestru koji su kroz povijest bili u nevolji, Čerkeze, Tatare, Gagauze, Albance, Pomake, Bošnjake, Turkmene, Mešketi, Uzbekistance, Ujgure - naveo je Erdogan.

Kazao je kako Turska vremenom ima sve jače veze sa svojim bratskim i prijateljskim zemljama, s kojima dijeli zajedničku historiju, kulturu, jezik i vjeru.

- Zajedno s Azerbajdžanom oslobodili smo Karabah nakon 30 godina okupacije. Našom TIKA-om i Generalnom direkcijom vakufa obnovili i oživjeli smo baštine i historijske spomenike naših predaka. S YTB-om, Institutom 'Yunus Emre' i Fondacijom Maarif zaštitili smo naš jezik, historiju i civilizacijske vrijednosti. Ojačali smo naše ljudske i komercijalne veze s našim Turkish Airlinesom, Anadolijom i TRT-om. S našim Crvenim polumjesecom, AFAD-om i nevladinim organizacijama priskočili smo u pomoć našoj braći u teškim danima - naveo je Erdogan.

Naglasio je kako je Turska priskočila u pomoć Bosni i Hercegovini tokom poplava, kao i Albaniji usljed razornog zemljotresa.

- Kao rezultat ovih napora koje nastavljamo već 21 godinu, ponovo smo osvojili srca i očuvali naslijeđe sultana Fatiha nakon stoljeća čežnje. Nadamo se da ćemo i nakon 28. maja nastaviti čuvati amanet koji nam je dao rahmetli Alija (Izetbegović) - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.