open-navfaktor-logo
search
Samit SEECP-a
Erdogan: Autoput Sarajevo - Beograd je projekat mira od značaja za regiju
Erdogan je poručio da uspjeh Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi nije važan samo za zemlje učesnice nego i za mir, stabilnost i prosperitet cijelog evropskog kontinenta
09.07.2019. u 10:55
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas tokom Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) da je njegova zemlja utočište za više od četiri miliona izbjeglica dok se zemlje Evropske unije ne mogu odgovoriti oko njih nekoliko desetaka.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, podsjetio je Erdogan, potrošnja Turske za zbrinjavanje izbjeglica premašila je 37 milijardi američkih dolara.

- Naša zemlja je po pitanju dostave humanitarne pomoći u odnosu na nacionalni dohodak, već dvije godine prva u svijetu. Turska je u okviru protiv borbe protiv neregularnih migracije od 2005. do 2017. godine, spriječen je prolazak više od milion osoba, a u velikoj mjeri smo smanjili tragedije u Egejskom moru što je neprocjenjivi dopinos sigurnosti Balkana i cijele Evrope - rekao je Erdogan i podsjetio na neispunjeno obećanje EU-a za pomoć Turskoj u zbrinjavanju izbjeglica.

Erdogan je poručio da uspjeh Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi nije važan samo za zemlje učesnice nego i za mir, stabilnost i prosperitet cijelog evropskog kontinenta.

- Ovaj proces je u isto vrijeme dao i kritičan doprinos samom procesu integracija zemalja zapadnog Balkana u euroatlanske institucije. Turska je uvijek pružala i nastavit će da pruža podršku integraciji zemalja Balkana sa euroatlanskim institucijama - pojasnio je Erdogan.

Odluke Evropske unije u vezi s pregovorima o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije, direktno će se odraziti nas budućnost cijele regije, smatra Erdogan, "zbog toga će sprovođenje ovih procesa van okvira prijašnjih obećanja naškodit će kako miru i stabilnosti regije tako i povjerenju u Evropsku uniju".

- U posljednje vrijeme vidim da je politika proširenja Evropske unije blokirana od nekih kratkovidnih populističkih krugova, negativni pravci podjele i diskrimanicije koji se šire širom ovog kontinenta u posljednje vrijeme ne predstavljaju opasnost samo za unutrašnji mir Evrope nego i opasnost za budućnost da regija bude nada za mnoge. Vjerujem da će evropski lideri djelovati na vizionarski način i da će podržati ideal integracije Balkana u Evropsku uniju - kazao je predsjednik Turske.

On je izrazio zadovoljstvo da su zemlje osnivači ovog Procesa postigle saglasnost da Turska u periodu od 2020-2021. godine preuzme mandat nad predsjedavanjem ovim procesom. Poput mandata predsjedavanja Organizacijom islamske saradnje (OIC) i Procesom G-20, kako je kazao Erdogan, Turska će na najbolji način realizovati i predsjedavanje Procesom saradnje jugoistočne Evrope.

- Tokom našeg mandata radit ćemo na jačanju regionalne zaštite i regionalne sveobuhvatnosti, isto tako fokusirat ćemo se na pitanja poput migracija, povećanje kvaliteta ljudskih resorsa, proširenje tranportnih i komunikacijskih ruta u regiji - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je podjsetio na potrebu uspostavljanja stalnog sekretarijata pri SEECP-u čije bi sjedište prema dosadašnjim kandidaturama, trebali biti Istanbul ili Sofija.

Autoput Sarajevo – Beograd, kako je rekao Erdogan, od strateške je važnosti za cijelu regiju i "imamo za cilj da ovim projektom mira povežemo ova dva centra jugoistočne Evrope".

Edogan je podsjetio da je Turska potpisala memorandume o saradnji sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom u vezi s gradnjom tog autoputa kazavši kako očekuje što skoriji početak gradnje.

Predsjednik Turske je rekao da će ovakvi i slični projekti ojačati konkurentnost zemalja regiona na stranim tržištima.

Veoma je važno, kako je rekao, "da postanemo regija koja će podsticati tehnološke inovacije koje zadovoljavaju ekonomske uvjete 21. stoljeća".

Erdogan je čestitao Kosovu preuzimanje predsjevanjem Procesa SEECP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.