open-navfaktor-logo
search
Washington
Escobar: Koristili smo bonske ovlasti da bi se formirala Vlada FBiH, uznemiravaju nas Dodikovi potezi
U Washingtonu zasjeda Odbor za vanjsku politiku američkog Senata na kojem izvještaje o stanju na Zapadnom Balkanu podnose specijalni savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet i Gabriel Escobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.
18.05.2023. u 18:18
get url
text

Escobar je istakao da je u Bosni i Hercegovini podijeljeno društvo, da su potkopane euroatlanske aspiracije i budućnost građana, te da svi etnonacionalni politički lideri vode političke igre a ne prate javno dobro.

- Mi se bavimo pitanjem jačanja uloge međunarodne zajednice da se održi mirovni sporazum - kazao je.

Escobar je poručio da su bonske ovlasti bile teška, ali potrebna odluka.

- Koristili smo bonske ovlasti još od oktobra kako bi se formirala Vlada FBiH. To je bila teška, ali potrebna odluka. Sa novim vladama možemo imati BiH na putu provedbe reforme i da se krene prema aspiracijama građana - rekao je Escobar i dodao:

- Uznemirava nas Dodik sa svojim antidemokratskim potezima. U saradnji sa partnerima mi ćemo pokušati odvratiti Dodika od retorike podjela i otcjepljenja.

Escobar je dodao i kako će SAD nastaviti podržavati EUFOR-ovu misiju Altea u BiH.

- I dalje podržavamo Altea misiju da se očuva teritorijaln iintegritet BiH, a u SAD ćemo i dalje koristiti sankcije za one koji potkopavaju institucije ili Dejtonski mirovni sporazum - rekao je Escobar.

Dotakao se i odnosa između Srbije i Kosova.

- Predsjednik Srbije i premijer Kosova su počeli pregovore o srpskim općinama na Kosovu u nadi da ojačaju mir. SAD podržava Kosovo i Srbiju da se provedu sve obaveze iz sporazuma. Srbija i Kosovo moraju normalizirati odnose da bi iskoristili potencijale - kazao je Escobar, prenio je N1.

Oba američka zvaničnika koji su nastupili na pretresu u američkom Senatu su potvrdili podršku inicijativi Otvoreni Balkan, ocijenivši je dobrom prilikom da se region integriše, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim, Gabriel Escobar je pojasnio da će Sjedinjene Američke Države podržati Otvoreni Balkan jedino ako sve članice, uključujući i Kosovo, budu imale ravnopravno učešće.

- Naš uvjet za podršku Otvorenom Balkanu je da bude otvoren za sve njih podjednako kao i za punopravne članice. To će zahtijevati od Srbije da prihvati Kosovo kao punopravnu članicu. Dakle, za nas je ovo prilika da stvorimo još veću integraciju Kosova u region. U suprotnom, nećemo je podržati - rekao je Escobar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.