open-navfaktor-logo
search
Američki izaslanik
Escobar: Sankcije za korumpirane pojedince, Hrvati u BiH se moraju osjećati sigurno i ugodno
Bosna i Hercegovina nema etnički, nego problem sistemske korupcije, rekao je Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za zapadni Balkan, u razgovoru za Hinu u kojem se dotaknuo i evropske perspektive regije.
26.11.2021. u 07:57
get url
text

- Da budem iskren, problem u BiH nije etnički, nego su to sistemska korupcija i nedostatak vjerodostojnosti političkih aktera koje utječu na sposobnost državnih institucija da ispravno funkcioniraju - rekao je Escobar u Zagrebu, gdje je učestvovao na sastanku Američko-jadranske povelje (A5).

Stoga Escobara, izaslanika kojeg je vlada američkog predsjednika Joea Bidena imenovala ovo ljeto, u BiH više brinu demografske i ekonomske poteškoće od etničkih pitanja.

Suprotno od dijela zapadnoevropskih političara koji zagovaraju napuštanje etničkih kriterija u BiH, poput njemačkih socijaldemokrata čiji će čelnik biti novi kancelar, američki izaslanik naglašava da ustroj s tri konstitutivna naroda ostaje "temelj američke politike u BiH".

- Politički konsenzus može se postići ograničenim reformama, a ne izmjenom strukture Daytona - rekao je u razgovoru za Hinu, naglasivši kako SAD s bosanskohercegovačkim političkim akterima trenutno radi na izmjeni izbornog zakona kako bi se zadovoljila sva tri naroda u BiH.

- Moramo imati vibrantno i politički aktivno hrvatsko stanovništvo u BiH. Bez toga Dejton neće uspjeti, pa je naš cilj osigurati da se oni osjećaju sigurno, ugodno i ekonomski održivo u BiH - rekao je Escobar.

Pritisak na političare u BiH da prihvate reforme trebao bi doći odozdo, od stanovnika, smatra Escobar.

- Važno je da biraju političare koji žele postići rješenja koja će odgovarati svima u državi, a ne samo njihovoj stranci i narodu - rekao je karijerni diplomat koji je krajem devedesetih bio na funkcijama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Pritisak se može postići i sankcijama, no Escobar naglašava da "o njima ne voli govoriti jer ne želi da regija stekne dojam da je SAD u njoj angažiran prvenstveno sankcijama".

- Sankcije postoje, ali neće biti usmjerene na Republiku Srpsku i Federaciju ili na njihove građane, nego na korumpirane pojedince - rekao je Escobar koji je početkom ovog mjeseca boravio u BiH.

U razgovoru za Hinu objasnio je da Dodik, koji pokušava oslabiti institucije BiH, "nije jedini, ali je najaktuelniji problem" u toj državi.

Upitan, razgovara li Washington sa zapadnoevropskim državama o potrebi ubrzanja procesa proširenja EU, Escobar je rekao da "o tome pričaju cijelo vrijeme".

- Nedavno je održan susret Kvinte, formata koji okuplja SAD, Veliku Britaniju, Italiju, Francusku i Njemačku, gdje je jednoglasno zaključeno da šest država zapadnog Balkana "što je prije moguće" mora postati dio EU - rekao je.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.