open-navfaktor-logo
search
Posjetio Potočare
Escobar: Važnije je nego ikada suprotstaviti se negiranju genocida u Srebrenici i veličanju ratnih zločinaca
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar posjetio je Srebrenicu, u okviru zvanične posjete Bosne i Hercegovini.
29.08.2023. u 19:44
get url
text

On je nakon posjete poručio da Sjedinjene Države ostaju posvećene Srebrenici i njenim stanovnicima te da ostaju privrženi podršci Bosni i Hercegovini na njenom euroaltantskom putu.

VEZANI TEKST - Escobar posjeto Memorijalni centar u Srebrenici

- Danas sam posjetio Potočare i Srebrenicu i odao počast za više od 8.000 muškaraca i dječaka, žrtava genocida koji je počinjen ovdje u julu 1995. godine. Sjedinjene Države nikada neće zaboraviti te će nastaviti pružati podršku svima koji nastoje pronaći nestale. Koji nastoje dobiti odgovore na pitanja. Koji pružaju podršku preživjelima i traže pravdu za počinjena zvjerstva - rekao je Eskobar.

Dodao je kako je imao priliku posjetiti Memorijalni centar i mezarje u Potočarima i lično se uvjeriti u impresivna nastojanja Centra da se očuva sjećanja na žrtve i da se osigura da cijeli svijet čuje priču o srebreničkom genocidu uz pomoć savremene tehnologije.

- Bio sam dirnut pričama srebreničkih majki koje su naglasile važnost pružanja podrške preživjelima i onima koji nastoje sačuvati sjećanje na žrtve - rekao je Eskobar i dodao:

- Činjenice o genocidu u Srebrenici su utvrđene i ne mogu se osporiti. Danas je važnije nego ikada suprotstaviti se negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca jer to nanosi bol žrtvama svih naroda i dodatnu patnju njihovim porodicama. To također uništava tkivo društva u Bosni i Hercegovini i prijetnja je njenoj stabilnosti.

Sjedinjene Države ostaju posvećene Srebrenici i njenim stanovnicima te ostajemo privrženi našoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom euroaltantskom putu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.