open-navfaktor-logo
search
Parlamentarci kod Muzura
EU integracije dobacile do Ilidže: Kad besposlen pop i jariće krsti
Članice i članovi Kluba za evropske integracije i sigurnost posjetili su Općinu Ilidža i načelnika Nermina Muzura. Možda sam ja subjektivan, ali i kolegice i kolege su nakon sastanka pozitivno komentarisale promjene na Ilidži, energiju, viziju… Objavio je to državni zastupnik Saša Magazinović (SDP). 
01.12.2021. u 11:39
get url
text

Zastupnici i zastupnice Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine okupljeni u Klubu za evropske integracije i sigurnost koji djeluje uz podršku Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) tako su svoje aktivnosti sveli na sarajevsku prigradsku općinu. 

Da apsurd bude veći, u grupi zastupnika je bio i Lazar Prodanović (SNSD), član vladajuće kolicije, čija stranka opstruira rad državnih institucija.

Dok se zastupnici vodaju po Ilidži u kojoj "energija i vizija" cvjetaju, što smo mogli vidjeti i tokom nedavnih poplava, za to vrijeme Prodanovićev SNSD opstruira ne samo evropske integracije, nego uopće i turističke posjete bh. građana evropskim zemljama. 

VEZANI TEKST - Više od 400 tačaka čeka na Vijeće ministara, među njima ključni zakoni i novac za državni zatvor

Naprimjer, građanima BiH u zemljama EU-a nisu priznate Covid-potvrde koje izdaju kantonalni i entitetski zavodi. Brisel traži jedinstvene Covid-potvrde na državnom nivou.

Ko je kriv za to što ih nemamo? Pa Vijeće ministara koje predvodi Prodanovićev SNSD. Covid-potvrde su samo jedno od 400 pitanja u nadležnosti Vijeća ministara koje čeka na deblokadu institucija. Za to vrijeme o 14 uvjeta za BiH iz Mišljenja Evropske komisije niko više i ne govori. Zastupnici koji pretenduju da se bave evropskim integracijama u međuvremenu dive se samo Saši Magazinoviću vidljivim pozitivnim promjenama na Ilidži. 

Na kraju krajeva, možda je Magazinović zaista u pravu i možda mu inicijativa i nije samo populistička. Dakako, govorimo o onoj inicijativi za uvođenje obaveznog ljekarskog pregleda za visoke državne funkcionere koji podrazumijeva i posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti te testiranje na narkotike.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.