open-navfaktor-logo
search
Traže povlačenje
EU kritikovao usvajanje nacrta o kriminalizaciji klevete u NSRS-u: Korak u pogrešnom smjeru
Evropska unija (EU) izražava žaljenje povodom danas izglasanih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), a kojima se ponovo uvode krivične sankcije za klevetu. Ovakve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, navode iz Evropske unije.
23.03.2023. u 21:51
get url
text

VEZANI TEKST - Podrškom 49 zastupnika NSRS-a: Usvojen sporni nacrt zakona o kriminalizaciji klevete

Evropsko vijeće, podsjećaju, dodijelilo je Bosni i Hercegovini kandidatski status u decembru 2022. godine.

- Kandidatski status dolazi sa velikim očekivanjima. Komisija je u svojoj preporuci za dodjelu kandidatskog statusa definisala korake na kojima Bosna i Hercegovina treba raditi, a jedan takav korak je i jačanje slobode izražavanja i slobode medija - započeli su te dodali:

- Današnja odluka je nesporno korak u pogrešnom smjeru sa užasavajućim efektom na slobodu medija u Republici Srpskoj, dok istovremeno dovodi u pitanje stratešku opredijeljenost vladajućih stranaka u Republici Srpskoj za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Ukoliko zakon bude u konačnici usvojen, pojašnjavaju, imat će ozbiljne posljedice na okruženje za civilno društvo (ključni prioritet 11.) i slobodu izražavanja i medija (ključni prioritet 12.) u Republici Srpskoj, kao žalostan i nesumnjivo veliki korak unazad u zaštiti temeljnih prava.

- Evropska unija poziva Republiku Srpsku da povuče izmjene i dopune i osigura punu zaštitu slobode izražavanja i medija. Ispunjavanje ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije je preduvjet da Bosna i Hercegovina otvori pristupne pregovore - naveli su.

Evropska unija, kako kažu, očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rješavanju 14 ključnih prioriteta, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.