open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
EU novac za Zeničane se zbog greške administracije vratio Ministarstvu finansija FBiH, jutros ponovljena uplata
Građani Zenice odavno se pitaju zašto nije izvršeno doznačavanje sredstava iz Evropske unije "energetski siromašna domaćinstva". Federalne vlasti su još 21. decembra saopćile da će procedure biti okončane za maksimalno deset dana, te da će do kraja 2023. svi dobiti novac.
04.01.2024. u 13:01
get url
text

Nakon niza upita građana, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sinoć je na svom Facebook profilu objavio je kako "sredstva još nikada nisu doznačena na račun Grada Zenica", te za to okrivio Ministarstvo finansija FBiH, piše Zenicablog.

– Zaključno sa današnjim danom do 16 sati, sredstva nisu bila doznačena na račun kako bi bila dalje transferisana. Poštovani građani, čim sredstva budu uplaćena od federalnog ministarstva finansija, odmah će biti proslijeđena na račune građana, istoga dana - objavljeno je na Kasumovićevom profilu.

Iz odgovora koji je Zenicablog dobio iz Ministarstva finansija proizlazi da je novac gradovima i općinama uplaćen prije sedmicu, ali da se u slučaju četiri grada i općine Federacije, među njima i Zenice, radilo o pogrešno dostavljenim, odnosno unesenim  podacima tzv. koda vrste prihoda za uplatu, te su banke jučer obavijestile ministarstvo da je novac – vraćen.

– Federalno ministarstvo financija je u srijedu, 27.12, prema bankama dostavilo naloge za uplatu sredstava od energetske pomoći prema svim gradovima i općinama. Međutim, sredstva za četiri jedinice lokalne uprave, među kojima je i grad Zenica, naknadno su vraćena na račun Jedinstvenog računa Trezora Federacije BiH. 

Prema propisima, Jedinstveni račun trezora funkcionira na način da budžetski korisnici samostalno unose naloge za plaćanje, kojem potom realizira Federalno ministarstvo financija. U konkretnom slučaju naloga za plaćanje prema gradu Zenici, banka je izvršila povrat sredstva radi pogrešne vrste javnih prihoda. Nakon uvida, Federalno ministarstvo financija je jučer pripremilo nove naloge i uputilo ih na proceduru potpisivanja. Nalozi će jutros biti predani na banku, te bi novac tokom podneva trebao biti na računu grada Zenice i druge tri općine - navodi se u odgovoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.