open-navfaktor-logo
search
Potpisan memorandum
EU odobrila 250 miliona eura pomoći za BiH, novac će biti isplaćen u dvije rate
Nakon što je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda nedavno potpisao Memorandum o razumijevanju između Evropske unije (EU) i BiH o dodjeli 250 miliona eura makrofinancijske pomoći, danas je na ovaj dokument svoj potpis stavio i evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.
16.01.2021. u 09:32
get url
text
Paolo Gentiloni
Paolo Gentiloni

S obzirom na to da je uz memorandum o razumijevanju potpisan i Sporazum o zajam za makrofinansijsku pomoć EU, omogućeno je da u institucijama BiH započne proces ratifikacije međunarodnog ugovora nakon čega će sredstva biti operativna.

Budući je riječ o pomoći za više nivoa vlasti, čiji su predstavnici učestvovali u pregovorima s EU, Memorandum su potvrdili i podržali ministri finansija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko, a u ime Centralne banke, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

Bevanda je naglasio kako je cilj makrofinansijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa Covid-19, te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih finansijskih institucija kao podršku za ekonomsku stabilnost.

- Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 miliona eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporazumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH - objasnio je Bevanda.

Dodao je da je BiH duže vrijeme pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutarnje procedure kao i mehanizam koordinacije tokom odlučivanja.

Ovim Memorandumom u skladu sa prethodnim odlukama Evropskog parlamenta i Vijećem EU-a BiH stavljena je na raspolaganje makrofinansijska pomoć u iznosu od 250 miliona eura u obliku zajma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.