open-navfaktor-logo
search
Vladavina prava
EU pozvala na potpunu operacionalizaciju Kontakt tačke BiH za saradnju s Europolom
Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozdravlja jučer datu saglasnost Vijeća ministara BiH na Prijedlog pravilnika o radu za Kontakt tačku BiH za saradnju sa Europolom.
27.10.2022. u 18:43
get url
text

Ističu da je BiH trenutno jedina zemlja na zapadnom Balkanu bez operativne Kontakt tačke za saradnju sa Europolom te da bi jučerašnja odluka trebala omogućiti operacionalizaciju Kontakt tačke u narednih 20 dana.

- Međutim, potreban je još jedan važan korak kako bi Zajednička kontakt tačka krenula ka potpunoj operacionalizaciji, te pozivamo Vijeće ministara da odobri neophodne izmjene unutrašnje organizacije Ministarstva sigurnosti, kojima bi se omogućila puna administrativna i tehnička podrška Zajedničkoj kontakt tački - kazali su iz Ureda EU u BiH. 

Potpuna funkcionalnost Zajedničke kontakt tačke će, dodali su, omogućiti direktnu saradnju Europola sa svim organima za provođenje zakona u zemlji, te doprinijeti efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i drugih teških oblika transnacionalnog kriminala.

Potpuna operacionalizacija Kontakt tačke će biti važan korak u jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, posebno imajući u vidu preporuku Evropske komisije da se BiH dodijeli kandidatski status, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.