open-navfaktor-logo
search
Suzbijanje rada
EU pozvao Vladu RS-a da povuče Nacrt zakona o NVO, a zastupnike NSRS-a da ne glasaju za njega
Evropska unija snažno apeluje na Vladu RS-a da bez odlaganja povuče Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji će Narodna skupština RS-a razmatrati na sjednici zakazanoj za 26. septembar.
21.09.2023. u 14:33
get url
text

Evropska unija također poziva sve zastupnike Narodne skupštine RS-a da ne glasaju za ovaj nacrt zakona, usmjeren na zastrašivanje i suzbijanje rada organizacija civilnog društva označavajući njihove predstavnike kao navodne strane agente, saopćila je Delegacija EU-a u Bosni i Hercegovini.

Organizacije civilnog društva, kako navode, imaju ključnu ulogu u demokratskim društvima i one su te koje pozivaju izabrane dužnosnike na odgovornost, bore se protiv korupcije i jačaju vladavinu zakona, te ih iz tog razloga autoritarni režimi širom svijeta napadaju i etiketiraju kao izdajnike.

- Zabrinjavajuće usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS-a sa ponovnom kriminalizacijom klevete već je imalo zastrašujući efekat na slobodu govora u RS-u. Umjesto evropskoj porodici, usvajanje ovog novog nacrta zakona približilo bi RS ovakvim režimima - saopćili su.

VEZANI TEKST - RS uvodi kontrolu nad nevladinim sektorom, zašto ih smatra stranim agentima

Evropska unija je, kako ističu, utemeljena na vrijednostima poštivanja ljudskih prava, slobode, demokratije i vladavine prava.

- Te vrijednosti su zaštićene Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i RS-a, ali i drugim zakonima. Nacrt zakona je u direktnoj suprotnosti sa više puta iskazanim opredjeljenjem rukovodstva RS-a za unapređenje evropskih integracija, a posebno sa ključnim prioritetom 11 o civilnom društvu i ključnim prioritetom 12 o slobodi izražavanja i medija, što će se i vrlo jasno naglasiti u predstojećem izvještaju Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.