open-navfaktor-logo
search
Nove sjednice
EU put: Vijeće ministara i dalje se bavi izvještajima, odlukama, reformski zakoni na čekanju
U ponedjeljak 20. novembra bit će održan nastavak 28. i 29. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 
17.11.2023. u 13:56
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH bez ikakvih zakona: Na dnevnom redu uglavnom imenovanja, troškovi...

Na dnevnom redu nema zakona o sudovima u BiH, o sprječavanju pranja novca i o sprječavanju sukoba interesa, iako su lideri stranaka vladajuće koalicije puni optimizma najavljivali ih i tvrdili da su svi zakoni važni za evropski put naše zemlje skoro gotovi. 

Državni ministri bavit će se naredne sedmice izvještajima, informacijama, saglasnostima, odlukama...

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, je 16. oktobra, nakon sastanka s partnerima iz "Trojke" i HDZ-a, rekao da su približeni stavovi o zakonu o sudovima o zakonu o sprječavanju pranja novca koji bi trebali biti finalizirani do kraja te sedmice i usvojeni do kraja mjeseca u Parlamentarnoj skuppštini Bosne i Hercegovine. Ništa od toga se nije desilo.

Deset dana poslije nakon novog sastanka "Trojke", SNSD-a i HDZ-a Dodik je rekao da ponovo nije postignut dogovor o zakonu o Ustavnom sudu BiH i da je "donekle usaglašen zakon o sprečavanju pranju novca i terorističkih aktivnosti". 

Da je taj zakon "skoro gotov" kazala je i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto 1. novembra, nakon sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

VEZANI TEKST - Čović: Nastavit ćemo čvrsto raditi na ispunjavanju kriterija za članstvo u EU

Krišto je 8. novembra nakon što joj je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler uručio Izvještaj o napretku BiH puna optimizma govorila o evropskom putu BiH. 

- Drago mi je da je Evropska komisija cijenila sve što smo radili, da je sagledala i BiH u kontekstu geopolitičkog okruženja i da na takav način pomogne BiH u ovom trenutku. Ovaj Izvještaj je rezultat dobrih politika, politika dogovora, konsenzusa. BiH jedino može na takav način praviti iskorak - dodala je Krišto.

U Izvještaju o Bosni i Hercegovini za 2023. godinu Evropska komisija pozdravila je reformske napore koje je Bosna i Hercegovina poduzela od sjednice Evropskog vijeća u decembru 2022. kada je našoj zemlji dodijeljen kandidatski status.

Evropska komisija također je navela kako su potrebni daljnji napori da Bosna i Hercegovina ispuni 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije po zahtjevu za članstvo u EU i koracima navedenim u preporuci Komisije za kandidatski status.

Komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom u EU nakon što se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo.

Sastanak Evropskog vijeća, koje donosi konačnu odluku, je sredinom decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.