open-navfaktor-logo
search
Neprijatano za gledati
EU u BiH pregovara sa crnolistašima, separatistima, zagovornicima apartheida i sarajevskim klimoglavcima
Da su današnje fotografije sa sastanaka "na visokom nivou" u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Vijeću ministara dio nekog filmskog scenarija, vejrovatno bi bio komičan. Nažalost, dio su naše stvarnosti, a ona nije ni najmanje smiješna. 
23.01.2024. u 16:43
get url
text

VEZANI TEKST - Austrijski Der Standard: HDZ Hrvatske ima utjecaj u Schmidtovom uredu, vlast u BiH sastavili su Amerikanci

Ursula von der Leyen, jedna od najomraženijih zvaničnika Evropske unije otkako ta zajednica zemalja postoji, te nizozemski premijer Mark Rutte, obilazili su danas institucije BiH. Na stolu su bila neka bitna pitanja a među njima integracija BiH u Evrospku uniju. Tačnije, mogućnost otvaranja pristupnih pregovora BiH sa EU. 

Omražena Von der Leyen, ne samo zbog unutarnjih stvari Evropske unije, nego u posljednje vrijeme i zbog stavova po pitanju izraelskog genocida nad Palestincima i Nizozemac Rutte, među ostalima sastali su se sa rukovodstvom državnog Parlamenta. Sa onima od kojih se očekuje da izglasaju ključne zakone na putu ka EU.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, tako je o proširenju EU-a razgovarala i sa dvojicom crnolistaša. Nikola Špirić (SNSD), član rukovodstva Doma naroda BiH, na amaričkoj je crnoj listi od 2018. godine zbog umiješanosti u korupciju. Marinko Čavara (HDZ), na američkoj je crnoj listi od sredine 2022. godine, između ostalog zbog ugrožavanja stabilnost regiona, podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija. 

Među onima od kojih se očekuje da načine napredak ka EU a sastali su se danas u Parlamentu sa šeficom Evropske komisije su i Sanja Vulić (SNSD), gorljiva zagovornica politike destabilizacije države Bosne i Hercegovine i zagovornica politike separatizma koju predvodi njen stranački šef Milorad Dodik, također crnolistaš. 

Predstavnici politike apartheida predvođeni Draganom Čovićem također su u više navrata bili domaćini Von der Leyen i Rutteu danas u Sarajevu. Konkretno u Parlamentu BiH kao član rukovodstva Doma naroda BiH sastanku je prisustvovao Čović, ali tu je bio i zagovornik apartheida iz EU-a, premijer susjedne Hrvatske Andrej Plenković. Da stvar bude zanimljivija, upravo je Plenković kao neko ko zagovara takozvano legitimno predstavljanje naroda u BiH, glavni Čovićev adut i lobista u EU, od koje traže da podrže njihove retrogradne i diskriminatrske politike oličene u zahtjevima za promjenom izbornog zakonodavstva na štetu građanske države BiH, kakve su i one evrospke, u klubi čiji član težimo postati. Takva izborna pravila prema kojima vrijednost glasa svakog građanina nije jednaka ne vrijede u EU, naprotiv. U BiH ih čak i dio struktura EU-a podržava. 

VEZANI TEKST - Iz EU jasna poruka: Pred BiH je puno posla prije otvaranja pregovora, nema nikakvih prečica

Osim separatista, crnolistaša i zagovornika apartheida, kao oni koji se suštinski ništa ne pitaju jer su se sami doveli u tu poziciju i pristali da budu sarajevski klimoglavci u koaliciji sa SNSD-om i HDZ-om, sastanku u Parlamentu BiH su prisustvovali NiP-ovci, članovi rukovodstva Parlamenta BiH, Kemal Ademović i Denis Zvizdić.

NiP, kao uostalom i cijela koalicija "Trojka", u godini dana vladavine uspjeli su udovoljiti većini zahtjeva partnera iz HDZ-a i SNSD-a, a neka od pitanja koja već duže od deceniju opetrećuju BiH, poput izbornog zakonodavstva, tek će se naći na dnevnom redu. Sudeći po ranijim stavima čelnika "Trojke", u prvom redu Elmedina Konakovića, klimoglavci će objeručke udovoljiti zahtjevu zagovornika apartheida (HDZ) za legitimnim predstavljanjem naroda. I to nedugo nakon što u Ustavni sud BiH isporuče HDZ-u bliskog Marina Vukoju. A poslije će se pitati zašto ih politički oponenti i dobar dio probosanske javnosti naziva izdajnicima. 

Sve u svemu, otužna slika iz državnog Parlamenta na kojoj su predstavnici politika koje su u potpunoj suprotnosti sa vrijednostima Evropske unije, a sa kojima EU pregovara o pristupanu BiH toj zajednici i očekuje, valjda, da ispune rigorozne uvjete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.