open-navfaktor-logo
search
Lideri koalicije su se obavezali
EU žestoko kritikuje Schmidta zbog nametanja izmjena Izbornog zakona: Reforme se očekuju od domaćih vlasti
AUTOR: Faktor
26.03.2024. u 21:54
get url
text
Evropska unija je u reakciji na današnju odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH istakla da se provođenje potrebnih reformi očekuje od domaćih vlasti.
Podsjetili su da se izvršna ovlaštenja visokog predstavnika trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.
- EU očekuje od domaćih vlasti da provedu potrebne reforme kojima će se osigurati da se izbori provode u skladu s evropskim standardima kroz primjenu preporuka OSCE-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, kao i da osiguraju transparentnost finansiranja političkih subjekata.
EU je izrazila snažnu preferenciju da Parlamentarna skupština BiH bude ta koja preuzima odgovornost i usvaja ove reforme, kao što su se lideri koalicije na nivou BiH obavezali da će učiniti i to blagovremeno radi primjene na oktobarskim lokalnim izborima - izjavio je glasnogovornik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) Peter Stano, saopćeno je iz Delegacije EU-a u BiH.
EU ističe da je visok stepen međunarodne supervizije nespojiv s evropskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u narednom periodu.
- Nakon odluke Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na evropskom putu - zaključili su.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.