open-navfaktor-logo
search
Podrška građanima
EUFOR najavio dolazak njemačkog vojnog kontingenta, bit će raspoređeni u cijeloj BiH
EUFOR je najavio dolazak njemačkog vojnog kontingenta, čime će se broj zemalja učesnica u misiji EUFOR-a povećati na 20.
08.08.2022. u 08:33
get url
text

Raspoređivanje ovog kontingenta, koje će se obavljati u fazama, počinje sredinom augusta. Broj osoblja koji će biti raspoređen je maksimalno 50.

- Ovo novo osoblje EUFOR-a će predstavljati dodatni kapacitet u GK EUFOR-a i mreži timova za vezu i posmatranje (LOT timovi) EUFOR-a, koji su na nepristrasnoj osnovi raspoređeni u cijeloj Bosni i Hercegovini. LOT timovi su veza EUFOR-a sa lokalnim zajednicama i vlastima - saopćeno je iz EUFOR-a.

Navedeno je kako osoblje LOT timova EUFOR-a živi u lokalnim zajednicama i omogućuje EUFOR-u da održava pozitivne i važne odnose na lokalnom i regionalnom nivou.

- Ti timovi također pružaju priliku bh. građanima da budu u kontaktu sa EUFOR-om, što omogućava direktan dijalog između EUFOR-a i bh. građana. Ovaj angažman je još jedan pokazatelj posvećenosti EU-a stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti svih građana BiH - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.