open-navfaktor-logo
search
Postići trajni mir
EUFOR: Obavljena svečana primopredaja dužosti načelnika štaba u bazi Butmir
Svečanost primopredaje dužnosti načelnika štaba između brigadnog generala Zoltána Somogyija iz Mađarskih odbrambenih snaga i brigadnog generala Ovidiua Lungua iz Oružanih snaga Rumunije održana je danas u EUFOR-ovoj bazi u Butmiru kod Sarajeva.
17.05.2023. u 16:41
get url
text

Svečanosti su prisustovali ambasador Rumunije u Bosni i Hercegovini Anton Păcureţu, ambasador Mađarske Krisztián Pósa, načelnik Generalštaba Mađarskih odbrambenih snaga generalpukovnik Dr. Gábor Böröndi, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić i komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, saopćeno je iz EUFOR-a.

Brigadni general Somogyi vršio je dužnost načelnika štaba EUFOR-a od maja 2022. godine, dosljedno radeći na osiguranju jedinstva napora u svim odjelima komande i jedinicama EUFOR-a. Tokom svečanosti brigadnom generalu Somogyiju dodijeljen je Spomen-krst za mirovnu misiju u Bosni i Hercegovini Ministarstva odbrane Italije, Medalja Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike za EUFOR-ovu operaciju Althea, te zahvalnica komandanta EUFOR-a za njegovu izvanrednu službu i predanost.

Obraćajući se skupu, dosadašnji načelnik štaba EUFOR-a, brigadni general Somogyi, poželio je uspjeh na novom poslu novom načelniku štaba EUFOR-a brigadnom general Lunguu.

- Svim stanovnicima Bosne i Hercegovine želim sve najbolje. Čvrsto vjerujem da oni zaslužuju naprednu, prosperitetnu i mirnu budućnost - izjavio je Somogyi.

Tokom svečanosti razmijenjeni su amblemi načelnika štaba, simbolizujući primopredaju nadležnosti.

- Posebno sam uzbuđen zbog potencijala saradnje sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini. Uz posvećenost, podršku, predanost i, što je najvažnije, zajedničke napore možemo postići trajni mir i stabilnost u ovom regionu -  kazao je novi načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Lungu.

U svom govoru komandant EUFOR-a generalmajor Habermayer izrazio je zahvalnost brigadnom generalu Somogyiju na posvećenosti EUFOR-u i podršci koju je pružio komandantu EUFOR-a i njegovom prethodniku.

- Lično sam svjedočio vašoj sposobnosti za inovaciju i pokretanje promjena, tako da sam siguran da će Mađarske odbrambene snage biti značajno ojačane vašim povratkom - kazao je Habermayer, te izrazio je brigadnom generalu Lunguu dobrodošlicu u misiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.