open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Eugen Schulman darovao hiljade knjiga NUBBiH, u njegovu čast otvorena čitaonica
Eugene Schulman, američki i švicarski državljanin koji živi u Ženevi od ranih '70-ih, darovao je veliku privatnu zbirku knjiga Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH u Sarajevu
20.09.2019. u 15:28
get url
text

U čast Eugena Schulmana, koji je darovao oko 6.000 naslova iz privatne kolekcije, danas je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine otvorena čitaonica, javlja Anadolu Agency (AA).

Ismet Ovčina, direktor NUBBIH, kazao je u obraćanju da su danas prisustvovali skromnoj svečanošti koja pridaje značaj velikoj donaciji privatne kolekcije knjiga, oko 6.000 hiljada naslova, strastvenog kolekcionara Eugena Schulmana.

-Otvorenje ove čitaonice, jedna je u nizu manifestacija, kojima NUBBiH obilježava godišnjicu svoga rada i postojanja. Ovaj gest Schulmana rezultirao je idejom da se kompletna kolekcija smjesti u jednu posebnu čitaonicu, koja će imati svrhu da svojim otvorenim pristupom i lijepim ambijentom služi korisnicima ove Biblioteke za naučno-istraživački i timski rad - rekao je Ovčina. 

Istakao je da Schulman upravo danas slavi 89. rođendan.

Eugene Schulman, američki i švicarski državljanin koji živi u Ženevi od ranih '70-ih, darovao je veliku privatnu zbirku knjiga Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH u Sarajevu.

-U septembru ove godine ću napuniti 89 godina i želio sam da nađem dom za moje knjige koje ostavljam budućim generacijama. Zadovoljan sam što su knjige upravo u Sarajevu, u Biblioteci koja je izgubila toliko lijepih knjiga tokom rata 1992-1995. - kazao je ranije Schulman.

Schulman je osnivač časopisa Encounter Books, prva knjižara na engleskom jeziku smještena u Ženevi, a bio je i jedan od osnivača i član Burlamaqui-Sundberg društva – diskusijskog foruma u Ženevi.

Njegova strast je oduvijek bila čitanje i kupovina knjiga, nešto što je on radio veći dio svog života.

-Nakon što sam spakirao moju skromnu biblioteku u Ženevi, Švajcarska, ponovo je raspakujem ovdje, u Sarajevu, u ovoj uvaženoj instituciji dok se diže iz pepela kao feniks - navedeno je u poruci Schulmana, koja je pročitana na današnjoj ceremoniji. 

Schulman zbog zdravstvenih problema nije mogao doputovati u Sarajevo i prisustvovati ovom događaju, ali tu su bili njegovi prijatelji Matthew Stevenson, Daniel Warner i Michael Horner, koji su uložili veliki trud da ova vrijedna donacija dođe do Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Iz zahvalnosti prema ovoj donaciji, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, je Schulmanu poslala zahvalnicu i uručila počasne članske kartice biblioteke njegovim prijateljima.

Matthew Stevenson podsjetio je na put kojim su knjige našle svoje mjesto u NUBBIH. Poklonio je i fotografiju prijatelja Schulmana ispod koje su napisane njegove riječi: "Neka moj skromni poklon pomogne pridonijeti zamjeni dva miliona svezaka izgubljenih u holokaustu, što je bio rat u Bosni. A možda će sadržaj ovog poklona pomoći da nas nauči mrziti rat i izbjegavati ga, izliječiti našu planetu i pomoći nam da pronađemo smisao života. Neka to bude sjeme u renesansi novog prosvjetljenja".

Daniel Warner u obraćanju je krato predstavio prijatelja Schulmana, koji je rođen u Detroitu. 

-Prije pedesetak došao je u Ženevu gdje je otvorio prvu knjižaru na engleskom jeziku - pojasnio je Warner.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.