open-navfaktor-logo
search
Jasne poruke
Europarlamentarci Burkhardt i Koster: Važno je da EU pojačava pritisak na Dodika, BiH čvršće staviti na dnevni red
Posmatrači već mjesecima upozoravaju na eskalaciju sukoba u Bosni i Hercegovini. Eksperti za vanjsku politiku u Evropskom parlamentu razmijenili su danas mišljenja o finansiranju Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu u nadležnom odboru.
10.02.2022. u 13:44
get url
text

Dietmar Köster, glasnogovornik za vanjsku politiku poslanika SPD-a i izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu, ustvrdio je da su tenzije u Bosni i Hercegovini ogromne.

- Zemlja je nesumnjivo u najdubljoj političkoj krizi od Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. Tome doprinose sve stranke nacionalističko-etničkog pristupa. Srpsko-nacionalističke snage oko Milorada Dodika su prvenstveno odgovorne svojim povlačenjem iz državnih, demokratski legitimisanih institucija, potiču zabrinutost građana da će državne institucije Bosne i Hercegovine biti raspuštene i rezultirati destabilizacijom cijele države - rekao je i dodao:

- Dodikova oštra retorika u januaru, povodom neustavnog obilježavanja zabranjenog nacionalističkog praznika, ohrabrila je njegove sljedbenike. To je dovelo do nacionalističkih i islamofobičnih napada. Situacija je i dalje izuzetno zabrinjavajuća. Civili sve više gube povjerenje u evropske institucije. Ovo pokazuje koliko je hitno potrebno čvršće staviti Bosnu i Hercegovinu na dnevni red Evropske unije. Važno je da EU pojačava pritisak na Dodika da ukine blokadu na državnom nivou Bosne i Hercegovine. Nadalje, moraju se stvoriti uvjeti za demokratske, fer i slobodne izbore u drugoj polovini godine. Izborna reforma mora slijediti princip da svi građani imaju pravo na sva demokratska prava, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Kratkoročni ustupci Dodikovim retoričkim eskalacijama nisu efikasni - poručio je Köster.

Delara Burkhardt, prva potpredsjedavajuća Delegacije za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo u Evropskom parlamentu, smatra da je sada od najveće važnosti da ojačaju direktnu liniju prema civilnom društvu i hrabrim akterima koji imaju volju i ideje za održivu i pravednu budućnost Bosne i Hercegovine.

- Eskalacija etnonacionalizma dovela je zemlju u najgoru političku krizu u posljednjih 26 godina. Osuđujemo napore aktera u Republici Srpskoj, na čelu sa Miloradom Dodikom, da podijele državu i uspostave "veliku Srbiju". U ovoj napetoj situaciji, lokalno stanovništvo s pravom se nada podršci EU-a. Međutim, odgovor Evropske komisije ograničen je na upadljivu šutnju. Ovo je zabrinjavajuće i samo ohrabruje nacionalističke aktere. Evropa se mora solidarizirati sa svojim demokratskim partnerima u Bosni i Hercegovini uvođenjem preciznih sankcija akterima oko Milorada Dodika, jačanjem Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i pružanjem podrške onima koji žele unaprijediti državu - a ne onima koji stvaraju razlike - poručila je Burkhardt. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.