open-navfaktor-logo
search
Promijeniti strategiju
Europarlamentarci: EU treba uvesti sankcije Dodiku i preispitati finansiranje projekata i pomoći RS-u
Europarlamentarci iz četiri političke grupe, u zajedničkom saopćenju, odlučno osuđuju aktivnosti na podjeli Bosne i Hercegovine od člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, pozivajući na promjenu smirujuće strategije Evropske unije prema njemu.
24.01.2022. u 20:23
get url
text

- Nagrađivanje secesionističke politike šalje razorno pogrešan signal bosanskohercegovačkim političarima, građanima i cijeloj regiji - navodi se u saopćenju koje su u ponedjeljak objavili zastupnici iz političkih grupa Evropske pučke stranke (EPP), Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D), Renewa i Zelenih/EFA.

Pozivaju Vijeće i države članice EU-a da slijede primjer Sjedinjenih Država i uvedu sankcije Miloradu Dodiku, osim ako radikalno ne promijeni kurs i ne preduzme konkretne korake za deeskalaciju trenutnih tenzija.

- Mi, zastupnici u Evropskom parlamentu, odlučno osuđujemo opasne aktivnosti na podjelama koje su u toku od srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, a koje predstavljaju namjerni pokušaj podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kao i njenog ustavnog poretka i drugih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma - navodi se u saopćenju.

Implementacija svih projekata i pomoći koje finansira EU u Republici Srpskoj, uključujući makrofinansijsku pomoć i finansiranje IPA III, treba hitno biti predmet temeljnog preispitivanja, s ciljem da se odmah zamrzne direktno i indirektno finansiranje koje bi koristile vlasti ovog entiteta, navode europarlamentarci.

Nadalje, pozivaju EU da osigura da se slobodni i pošteni izbori održe u oktobru 2022. i izražavaju punu i snažnu podršku Uredu visokog predstavnika i cijelom njegovom mandatu u Bosni i Hercegovini kao nadležnom tijelu za nadgledanje provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno ga braneći od javnih napada na njegov autoritet od Milorada Dodika, Srbije, Ruske Federacije i drugih aktera.

- Krajnje je vrijeme za čvršći, jasniji i kredibilniji pristup, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi bila preporučena za otvaranje pregovora o pristupanju EU-u - istakli su zastupnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.