open-navfaktor-logo
search
Razmotriti i sankcije
Europarlamentarci pozivaju na hitno sprečavanje neustavne proslave 9. januara
Europarlamentarci Thijs Reuten, Delara Burkhardt i Grupa socijaldemokrata u Evropskom parlamentu pozvali su Evropsku komisiju i komesara za proširenje EU-a Olivera Varhelyija, između ostalih, da hitno djeluju u sprečavanju obilježavanja 9. januara i proslave neustavnog dana RS-a.
06.01.2023. u 17:07
get url
text

- Ne želimo ponovo gledati bilo kakvu neustavnu paradu 9. januara kao što smo gledali prošle godine. Ni u Banjoj Luci niti bilo gdje drugo - napisao je Reuten na Twitteru.

Dodao je da su europarlamentarci izuzetno zabrinuti zbog najava neustavne proslave osnivanja "Republike Srpske" koja se organizuje u Istočnom Sarajevu, u kojoj su jasno uključeni zvaničnici iz RS-a, a najavljeno je i učešće sina Aleksandra Vučića kao i srbijanskih zvaničnika.

- Zahtijevamo da se Evropska komisija i OHR proaktivno angažuju sa nadležnim organima kako bi spriječili neustavne parade i izjave poricanja genocida i da podrže državne institucije BiH, uključujući tužioce kako bi poduzeli brze korake ako je potrebno.

Namjerno ugrožavanje jedinstva BiH koje sprovode Milorad Dodik i njegovi saveznici i nastavak destabilizirajućih radnji iz Srbije u cijelom regionu, uključujući BiH, moraju prestati - naveo je Reuten.

Pozvao je EU da umjesto šutnje i politike udovoljavanja razmotri restriktivne mjere protiv svih (izabranih) državnih službenika koji učestvuju u neustavnim aktivnostima a koje uključuju sankcije protiv funkcionera iz RS-a, dalje zamrzavanje sredstava namijenjenih za RS, sankcije zvaničnicima ili zvaničnim predstavnicima iz Srbije koji učestvuju u nelegalnim proslavama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.