open-navfaktor-logo
search
Podrška i iz Ukrajine
Europarlamentarci traže da bh. institucije hitno osiguraju finansiranje BHRT-a
Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) je preživjela rat i brojne blokade od bosanskohercegovačkih vlasti u proteklom periodu radeći pod velikim pritiskom, navodi se u pismu podrške BHRT-u, koje potpisuje grupa parlamentaraca u Evropskom parlamentu.
30.03.2022. u 15:09
get url
text

- Računi BHRT-a nedavno su blokirani, što je direktno ugrozilo plaće zaposlenih i normalno funkcionisanje Javnog servisa, naveli su i dodali:

- BHRT radi u teškim uvjetima posljednjih deset godina, radnicima je umanjena plaćta za 10 posto za vrijeme pandemije, ali ipak profesionalno obavljaju posao iako je oprema na kojoj rade stara i preko 45 godina.

Podsjetili su da nedostatak opreme i nemogućnost plaćanja dnevnica stvara poteškoće u svakodnevnom izvještavanju sa terena u cijeloj BiH, a sve navedeno utječe i na mentalno zdravlje 870 zaposlenih u Javnom servisu.

- S obzirom na to da su državne institucije u blokadi, opstanak BHRT-a kao javnog državnog emitera ugrožen je nakon 76 godina postojanja - upozoravaju europarlamentarci.

Jedna od 14 tačaka u prioritetima Evropske komisije

Kako su naveli, zbog blokada računa i duga prema EBU-u (Evropska radio unija), Bosna i Hercegovina ne može učestvovati ni na izboru za pjesmu Evrovizije.

Europarlamentarci u pismu podsjećaju da je stabilno finansiranje Javnog servisa jedna od 14 tačaka u prioritetima Evropske komisije koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti na putu ka priključenju Evropskoj uniji.

- BHRT je proteklih godina radio pod velikim pritiskom i posebnim okolnostima, te zbog toga pozivamo institucije Bosne i Hercegovine da hitno pronađu način kako bi se osiguralo nezavisno funkcionisanje Javnog servisa kao i njegovo finansiranje - ističe se u pismu podrške i dodaje da zatvaranje Javnog servisa ne smije biti opcija.

Grupa europarlamentaraca u pismu je apelovala na institucije Bosne i Hercegovine da pronađu održiv način finansiranja BHRT-a, te osiguraju prihvatljivu radnu sredinu za zaposlene.

- Također, strogo osuđujemo izjave Rajka Vasića jer predstavljaju direktnu prijetnju instituciji države i kao takva predstavlja poziv na teroristički akt - zaključuju europarlamentarci u pismu podrške BHRT-u.

Potpisnici pisma su: Irena Joveva - Slovenija, Ramona Strugariu - Rumunija, David Kasa - Malta, Lucia Duriš Niklsonova - Slovačka, Romeo Franz - Njemačka, Klemen Grošelj - Slovenija, Tijs Reuten - Nizozemska, Thomas Vaic - Austrija, Dietmar Kuster - Njemačka, Tineke Strik - Nizozemska.

Izvor dostupnih i pouzdanih informacija

Također, generalnom direktoru BHRT-a Belminu Karamehmedoviću pismo podrške je uputio Mikola Černoticki, predsjednik Upravnog odbora Javne radiodifuzne kompanije Ukrajine, izražavajući duboku zabrinutost i nemir zbog situacije oko BHRT-a.

- Duboko sam uvjeren da i pored svih izazova sa kojima se BHRT suočava, potpuni prekid emitovanja i zatvaranje kompanije ne može biti prihvatljivo rješenje. Javni medijski servisi su izvor dostupnih i pouzdanih informacija i čuvari su demokratije i sloboda. Sada, u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, svakodnevno vidimo koliko su ove izjave istinite i važne. A vidimo i rezultat odsustva nezavisnog emitera u zemlji: bujanje propagande, izvrtanje činjenica i podrška direktnoj agresiji na demokratske zemlje i njihov miroljubivi narod. Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina ne želi takvu budućnost za sebe i svoj narod i da je spremna sačuvati svoju imovinu, a BHRT je očigledno dio te imovine - naveo je i dodao:

- Ovim pismom želim izraziti podršku Vama i svim uposlenicima BHRT-a u vašim nastojanjima da odbranite svoj servis i zaštitite prava i slobode, ne samo za sebe, nego i za svakog građanina svoje zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.