open-navfaktor-logo
search
Pišem ti pismo
Europol, kontakt tačka, DKPT: Lukač "se žalio" Sattleru na Cikotića
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač uputio je pismo šefu Delegacije Evropske unije Johannu Sattleru povodom pisma ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića u kojem zamjeniku izvršnog direktora Europola i Sattleru iznosi niz neistinitih navoda, a sve kako bi blokirao uspostavljanje Zajedničke kontakt tačke BiH za saradnju sa Europolom - saopćeno je iz MUP-a RS-a.
04.09.2020. u 13:48
get url
text

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske neće prihvatiti nove aranžmane za formiranje Zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Europolom jer je jedino prihvatljivo rješenje striktna i dosljedna primjena Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom, čija je procedura zaključivanja, kao i sam sadržaj u potpunosti u skladu sa važećim zakonodavstvom u BiH - navodi se u pismu ministra Lukača.

Prema informacijama MUP-a Republike Srpske, ministar Cikotić je u spornom pismu ambasadoru Sattleru iznio neistine o tome kako Instrukcija o pitanjima od značaja za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom, iz maja 2020. godine, "nije u skladu sa zakonima BiH, ni standardima Evropske unije", što je apsurd jer je upravo ta Instrukcija u potpunosti u skladu sa samim Sporazumom i važećim zakonodavstvom, te predstavlja do sada jedini konkretan korak BiH na putu ka ispunjavanju obaveza preuzetih Sporazumom.

VEZANI TEKST- Cikotić i Sattler: Razgovarano o migrantskoj krizi, EU i dalje će pomagati institucijama BiH

Ministar Lukač podsjeća ambasadora Sattlera da je Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom ispregovaran od strane delegacije BiH i Europola, uz saglasnost Predsjedništva BiH, potpisan od strane ministra sigurnosti BiH i direktora Europola te ratifokovan od strane Europskog parlamenta i Predsjedništva BiH, uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH.

Takođe, ministar Lukač u pismu ambasadoru Sattleru navodi kako u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH ne može biti smještena Zajednička kontakt tačka za saradnju sa Europolom, kako to Cikotić tvrdi, već u Ministarstvu sigurnosti BiH.

- Ne postoji adekvatan zakonski osnov za to. Direkcija u skladu sa pozitivno-pravnim propisima u BiH i važećim propisima EU-a nema zakonske nadležnosti neophodne za aktivno učešće u razmjeni podataka sa Europolom, a ipak vrši razmjenu podataka. Također, Direkcija nema pristup podacima potrebnim za saradnju sa Europolom, nije tvorac, niti vlasnik operativnih policijskih podataka, a pogotovo nema operativne nadležnosti da vrši istrage krivičnih djela iz mandata Europola, što je suština saradnje sa Europolom - zaključuje se u pismu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske upućenom šefu Delegacije EU-a u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.