open-navfaktor-logo
search
Otplaćivanje godinama
Evo gdje ide kredit za zdravstvo od 55,3 miliona eura čiji je dužnik Federacija BiH
Federacija Bosne i Hercegovine vraćat će narednih 18 godina kredit kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) od 55 miliona i 380 hiljada eura za zdravstveni sektor.
11.10.2023. u 07:47
get url
text

Tako je izglasano u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovaj novac bit će utrošen prvenstveno za neizmirene obaveze zdravstvenih ustanova, kliničkih centara, kantonalnih, općih bolnica..., naveli su za Faktor iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Tačnije, novac će se iskoristiti za realizaciju Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova.

- U februaru 2023. godine završeni su pregovori sa Svjetskom bankom za Finansirajne razvojne politike (DPF) aranžman kao podršku budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje reformi u zdravstvenom sektoru. Uvjeti za to su bili usvajanje Zakona o finansijskoj konsolidaciji i / ili restukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH koji pruža pravnu osnovu i navodi zahtjeve za sanaciju neizmirenih obaveza tri univerzitetsko-klinička centra i kantonalnih i općih bolnica.

Zatim, donošenje planova restrukturiranja uključenih zdravstvenih ustanova, da bi se spriječio nastanak novih neizmirenih obaveza i koji predstavljaju osnovu za dobivanje finansijske podrške od Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno budžeta Federacije - navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Dodaju kako zakon "daje i okvir uključenim kantonalnim vladama za zaustavljanje nastanka neizmirenih obveza i drugih dugovanja, kao i za donošenje planova restrukturiranja, čime bi se zaustavio nastanak novih neizmirenih obaveza".

- Dakle, navedenim sredstvima se finansira implementacija Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, odnosno realizacija usvojenih Programa finansijske konsolidacije i restrukturiranja javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, u skladu sa spomenutim zakonom.

Napominjemo da je implementacija ovog zakona započela u 2022. godini, a da je istim predviđeno da se iz Budžeta Federacije za implementaciju izdvoji ukupno 225 miliona KM u tri fiskalne godine (2022-2024) - kazali su nam u Ministarstvu zdravstva FBiH.

Najveći dužnik u zdravstvu je Sveučilišna klinička bolnica Mostar čiji dug je u šestom mjesecu ove godine iznosio 102.804.970,62 KM. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.