open-navfaktor-logo
search
Negiranje genocida
Evo kakav je stav OHR-a o propagandnom filmu Borisa Malagurskog
Nakon što su Majke Srebrenice javno zatražile od Ureda visokog predstavnika (OHR) zabranu prikazivanja propagandnog filma "Republika Srpska: Borba za slobodu" reditelja Borisa Malagurskog stigao je i odgovor na njihov apel.
18.10.2022. u 20:51
get url
text

- Na nadležnim organima BiH je da utvrde i poduzmu mjere protiv bilo kakvog kršenja izmjena i dopuna donesenog Krivičnog zakona BiH, što uključuje i negiranje genocida, odnosno zakonske odredbe koje je donio visoki predstavnik Inzko - naveli su iz OHR-a za Faktor te dodali: 

- Propaganda nigdje nije potrebna. Ono što mladoj generaciji treba su otvorene informacije o prošlosti i zajednička opredijeljenost da se nasilje nikada više ne ponovi.

Naime, Majke Srebrenice osudile su promociju ovog filma o negiranju genocida u Srebrenici te su zatražile djelovanje OHR-a.

- Ovo je idealna prilika da gospodin Schmidt dokaže da ovdje nije došao da ispunjava želje jedne stranke i njenog lidera. Majke Srebrenice će pokrenuti sve mehanizme kako bi zaustavili širenje fašizma i mržnje po čemu je autor filma poznat i svojim djelovanjem u Crnoj Gori - dodale su one.

 

One su se također obratile i Tužilaštvu BiH navodeći kako se "kršenje zakona o negiranju genocida mora sankcionisati".

No reakcije iz Tužilaštva nije bilo, kao ni odgovora na naš upit do zaključivanja ovog teksta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.