open-navfaktor-logo
search
Akcija
Evo kako možete pomoći u spašavanju rijeke Neretve
Fondacija Atelje za društvene promjene pokrenula je akciju spašavanja rijeke Neretve koja zbog izgradnje hidroelektrane hidroelektrane "Ulog" u Općini Kalinovik primila bijelo-sivu boju, i izgubila svoj prirodni kapacitet.
17.10.2023. u 20:34
get url
text

- Ne želimo ostati upamćeni kao generacija koja je nijemo posmatrala uništenje najljepšeg dijela Neretve - istakli su iz Fondacije.

Napominju da se realizacija projekta izgradnje hidroelektrane "Ulog", čiji je investitor EFT Group u vlasništvu Vuka Hamovića, nalazi u poodmakloj fazi. Inače, Hamovićeva kompanija najveći je trgovac električnom energijom na Zapadnom Balkanu.

- Međutim, postoji niz objekata, čak i puno veće vrijednosti, koji su pomno pripremljeni, dobili dozvole i saglasnosti i u potpunosti izgrađeni, ali nikada nisu proradili. Uzet ćemo primjer jedine austrijske nuklearne elektrane - AKW Zwentendorf. Ona je zanimljiva i zbog činjenice da predstavlja i jedinu svjetsku nuklearku koja nikada nije proizvela niti kilovatsat električne energije. Iako je u izgradnju ovog objekta uloženo više od milijardu eura, građani su, referendumskim izjašnjavanjem, onemogućili njen rad, odnosno zatvorili je i prije puštanja u komercijalni pogon. Stoga, uz snažnu argumentaciju koju imamo na raspolaganju, mi iskreno vjerujemo u pozitivan epilog borbe protiv izgradnje kontroverzne HE "Ulog". Pokažimo da nam je stalo do Neretve i vlastima na svim nivoima pošaljimo jasne poruke: Neretva neće postati mrtva rijeka - pustit ćemo je neka teče - poručili su.

Pozvali su zainteresirane da potpišu pismo i pošalju nadređenim čije adrese su istakli.

- Ovdje možete pronaći pismo (http://tinyurl.com/279eevyb) koje trebate isprintati i potpisati (kao udruženje i(li) i fizičko lice) u tri primjerka i poslati na adrese organa vlasti čiji se kontakti nalaze na početku pisma - Vijeće ministara  BiH, Vlada Federacije BiH, Vlada Republike Srpske - pojasnili su iz Fondacije. 

Do sada su na Neretvi izgrađene četiri hidroelektrane. U kompletnom slivu rijeke Neretve, prema podacima bh. ekoloških udruženja, planirano je više od 70 elektroenergetskih objekata.

Planirani projekti na ovom području su hidroelektrana "Ulog" od 35 megawati, brana visoka čak 53 metra i izlazni tunel dužine oko skoro tri kilometara.

Ukupna vrijednost investicije je 70 miliona eura navedeno je na zvaničnoj stranici EFT grupacije.

Entitetska ministarstva u Federaciji BiH koja se bave zaštitom okoliša i vodnih resursa navode da je drugi bh. entitet, Republika Srpska, prekršila zakone na način da vlast u Federaciji nije konsultovana o izgradnji hidroelektrane "Ulog", budući da rijeka Neretva prolazi kroz oba entiteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.