open-navfaktor-logo
search
Za novembar veći računi
Evo ko su eksperti Vlade Kantona Sarajevo koji određuju cijenu centralnog grijanja
Cijenu poskupljenja ili pojeftinjenja centralnog grijajanja u Sarajevu određuju eksperti, a Vlada Kantona Sarajevo na osnovu njihove ekspertize određuje novu cijenu centralnog grijanja, pa je u ovom slučaju odredila da centralno grijanje poskupi u novembru za 16,53 posto.
08.11.2022. u 08:19
get url
text

Ko su eksperti koji određuju cijenu centralnog grijanja u Sarajevu?

- Rješenjem Vlade Kantona Sarajevo, imenovano je Nezavisno stručno tijelo Vlade KS za utvrđivanje validnosti kalkulacije i konačnog prijedloga visine cijene centralnog grijanja u koje su imenovani: mr. sc. Nijaz Delalić, dipl. ing. mašinstva, Dževad Čeljo, dipl. ing. mašinstva, Velid Sinanović, dipl. ing. mašinstva i diplomirani ekonomsti mr. Armin Avdić i Mevledin Bečirević – odgovorili su iz Vlade KS.

Koliko su eksperti plaćeni za ovaj posao nisu precizno odgovorili.

- Odlukom o načinu obrazovanja i utvrđivanja visine naknade za rad radnih tijela koje obrazuje Vlada Kantona Sarajevo i rukovodioci kantonalnih organa državne službe i imenovanima se odobrava naknada za rad – odgovaraju iz Vlade KS.

Posljednje poskupljenje gasa u oktobru bilo je 9,7 posto, a cijena centralnog grijanja je povećana je za 16,53 posto.

- Ovo poskupljenje je obuhvatilo dva posljednja poskupljenja, jedno od 1. jula 2022. godine kada je cijena prirodnog gasa porasla za Toplane za 23,36 posto i ovo posljednje kada je porasla za 9,7 posto, odnosno zbirno za 33,06 posto. Od 1. januara 2022. godine gas je poskupio 11,01 posto. Od 1. aprila 2022. godine gas je poskupio 21,7 posto i od 1. jula 2022. godine 23,36 posto, što je cijena gasa za KJKP Toplane-Sarajevo, u periodu od 1. januara 2021. do 1. jula 2022. godine povećana za 90,80 posto. U kontekstu navedenog vidljivo je koliko su povećani troškovi za gas koji je glavni energent za isporuku toplotne energije. Toplanama su u ovom periodu povećani troškovi za gas na godišnjem nivou u odnosu na cijenu iz oktobra 2021. godine za oko 28 miliona maraka – ističu iz Vlade KS.

U odgovoru zašto je Vlada KS povećala ranije cijenu paušala za centralno grijanje, a kada nije bila sezona grijanja, kažu:

- Tarifnim sistemom KJKP Toplane-Sarajevo sa metodologijom obračuna isporučene toplotne energije je određeno da se ukupni troškovi proizvedene i isporučene toplotne energije, koji predstavljaju poslovne rashode uvećane za godišnje troškove nabavke stalnih sredstava davaoca usluge, dijele na dva dijela. Varijabilni dio troškova grijanja obuhvataju troškove energenata, koje čine troškove gasa, tečnih i čvrstih goriva, električne energije i vode. Fiksni dio troškova grijanja obuhvataju utrošene sirovine i materijal za investiciono i tekuće održavanje, troškove radne snage, proizvodnih usluga, amortizaciju, očitanje mjerila toplotne energije i održavanje zajedničkih mjerila toplotne energije, nematerijalne i ostale troškove poslovanja, za indirektno zagrijavanje i nabavke novih stalnih sredstava.

Odlukom Vlade Kantona Sarajevo o usvajanju Tarifnog sistema davaoca usluge Toplane za korisnike u objektima bez mjerenja, obračun i fakturisanje priključne snage od 40 posto ukupne cijene vrši se kroz 12 mjeseci, a obračun i fakturisanje isporučene energije u iznosu od 60 posto od ukupne cijene vrši se kroz sedam mjeseci sezone grijanja - januar, februar, mart, april, oktobar, novembar i decembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.