open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Evo kojem federalnom parlamentarcu je odbijen zahtjev za "bijeli hljeb", ko će naplatiti više od 30.000 KM
Od 17 zastupnika iz bivšeg saziva (2018-2022) Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koji su podnijeli zahtjev za "bijeli hljeb", jedan nije ispunjavao potrebne uvjete i njegov zahtjev je odbijen, rečeno nam je u Zastupničkom domu FBiH.
21.01.2023. u 20:37
get url
text

Dodaju da zastupnik koji nije ispunio uvjete za "bijeli hljeb" je Zijat Mušić.

Naknada u narednih 12 mjeseci

Pravo na "bijeli hljeb" u narednih godinu dana, a riječ je o plaći koju su imali tokom mandata (od 2.700 do 3.000 KM mjesečno) imat će Zeid Mujić, Elma Đogić, Šemsudin Kavazović, Marijan Klaić, Matea Cakalin, Sanela Prašović-Gadžo, Samila Zejćirović, Boro Krišto, Asim Kamber, Ismet Osmanović, Hasan Muratović, Amer Obradović, Adis Arapović, Zijat Mušić, Husein Topčagić, Nihad Čolpa i Eldin Vrače.

- Naknada plaće nakon prestanka javne dužnosti za izabrane dužnosnike definirana je članom 11. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH. Naknadu plaće koju su ostvarivali dok su obavljali javnu funkciju ostvaruju u trajanju od 12 mjeseci - objasnio je ranije za Faktor Ivan Miličević, sekretar Zastupničkog doma FBiH.

S obzirom na to da je Dom naroda Parlamenta FBiH 17. januara konstituiran, u narednim danima se očekuje podnošenje zahtjeva za "bijel hljeb" o kojima će se očitovati Administrativna komisija ovog doma. 

"Naknada je totalno nemoralna" 

Ramo Isak, delegat iz prošlog saziva Doma naroda FBiH, na svom Facebook profilu objavio je kako se odriče "bijelog hljeba".

- S obzirom na to da po isteku mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH svi delegati imaju zakonsko pravo na tzv. "bijeli hljeb" u visini jednogodišnje parlamentarne plaće (više od 30 hiljada KM), smatram da je u vremenu kada imamo veliki broj nezaposlenih građana, inflaciju, niske penzije i plaće, ovako visoka naknada nakon prestanka javne funkcije totalno nemoralna i da je prihvatanje iste politička neodgovornost. S tim u vezi, kao bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH odričem se prava na tzv. "bijeli hljeb" - napisao je.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.