open-navfaktor-logo
search
Izmijenjeni iznosi
Evo koliko je Vlada FBiH planirala novca u ovoj godini za uvezivanje staža radnicima
Vlada Federacije svake godine izdvaja milione KM za uvezivanje staža radnicima u Federaciji BiH koji su stekli uvjete za odlazak u penziju, a koji su zaposleni kako u javnim, tako i u privatnim preduzećima koja su bila državna pa su privatizirana, otišla u stečaj.
09.01.2022. u 13:35
get url
text

Umjesto sedam miliona, planirana 3,4 miliona KM 

Tako je u Prijedlogu budžeta FBiH za ovu godinu također planiran novac za uvezivanje staža, ali za ovu stavku u nešto manjem procentu u odnosu na prošlu godinu. Za subvencioniranje javnih preduzeća kod uvezivanja radnog staža planirana su 3,4 miliona KM, a što je manje za 50 posto u odnosu na prošlu godinu kada je bilo izdvojeno 7.000.000 KM.

Što se tiče subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža, planirano je milion KM, a što je za 67 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, kada su iznosile 3.000.000 KM.

- Vladina izdvajanja za uvezivanje staža radnika, pomogla su i radnicima Hidrogradnje koja je već nekoliko godina u stečaju. Naime, u okviru prve faze Vlada FBiH je izdvojila 1,2 miliona KM za uvezivanje staža radnicima Hidrogradnje, a u drugoj fazi riječ je o 2,3 miliona KM, što je ukupno nekih 3,5 miliona KM. Tim novcem je zbrinuto oko 130 radnika kojima je uvezan staž i ljudi su nakon godina patnje mogli otići u penziju - priča nam Meho Šabanović, radnik Hidrogradnje u stečaju. 

Dodaje kako je sada veliki broj radnika Hidrogradnje na evidenciji nezaposlenih. 

Svijetla tačka izmjene Zakona o PIO-u

- Stari su da bi ih neko zaposlio, a nemaju staža da bi otišli u penziju ili imaju dovoljno godina za penzionisanje, ali im nije uvezan staž. Dobro je da je Federalna vlada i u ovoj godini planirala da subvencionira uvezivanje staža. Radi se po principu da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije raspiše poziv i firme koje ispunjavaju uvjete se prijave. Moram kazati da je za mnoge radnike koji su demobilisani borci svijetla tačka nedavne izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje im daju mogućnost da po prihvatljivijim uvjetima odu u penziju - govori Šabanović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.