open-navfaktor-logo
search
Tražili smo odgovor
Evo kome biro može pomoći da ode u penziju
Pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno, 20 godina penzijskog staža
09.01.2020. u 11:26
get url
text
Biro za zapošljavanje KS
Biro za zapošljavanje KS

Nije mali broj radnika koji nakon što im firme odu u stečaj završe na biroima za zapošljavanje jer niti imaju dovoljno godina da bi se penzionisali, niti se zbog starosti mogu zaposliti. U jednom od zavoda za zapošljavanje smo upitali pod kojim uvjetima osoba sa evidencije nezaposlenih, može zatražiti od biroa da mu uplati staž kako bi se mogao penzionisati.

- Zakonom o posredovanju u zapošljavanju, socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba FBiH, propisano je da se penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava nezaposlenoj osobi kojoj nedostaju do tri godine penzijskog staža do stjecanja uvjeta za starosnu penziju, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju - kazali su nam u Javnoj ustanovi Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Odnosno, najmanje 20 godina penzijskog staža, ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

Nezaposlenoj osobi, kojoj nedostaju do tri godine penzijskog staža do stjecanja uvjeta za starosnu penziju, staž uplaćuje služba za zapošljavanje.

- Takva nezaposlena osoba podnosi zahtjev općinskom birou kod kojeg je prijavljena, sa potrebnom dokumentacijom koju čini radna knjižica i ovjerena fotokopija radne knjižice. Zatim, uvjerenje biroa da je na evidenciji nezaposlenih osoba, uvjerenje o stažu sa uvećanim trajanjem, uvjerenje Ministarstva odbrane o učešću u oružanim snagama. Ovjerena kopija lične karte, kao i CIPS-ove prijave prebivališta ne starija od 6 mjeseci - rečeno nam je u Službi za zapošljavanje KS.

Dodaju kako je neophodno podnijeti i uvjerenje izdato od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, kako bi se vidjelo da li je nezaposlena osoba registrirana u matičnoj evidenciji kod tog nosioca osiguranja.

Potrebna je i pisana saglasnost (izjava ovjerena u općini) podnosioca zahtjeva za uračunavanje posebnog staža (samo ukoliko je osiguranik bio učesnik oružanih snaga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.