open-navfaktor-logo
search
Sada je jasnije
Evo šta je Džuvo odgovorio Mešaliću: Da li je OSA BiH nezakonito prisluškivala i otkud Konakoviću informacije o tome
Predsjednik Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić dobio je odgovor od direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) Almira Džuve na pitanje da li je OSA BiH prisluškivala bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine bez naloga suda, na nezakonit način.
18.10.2023. u 12:49
get url
text
Mahir Mešalić, Almir Džuvo, Elmedin Konaković
Mahir Mešalić, Almir Džuvo, Elmedin Konaković

Mešalić je ovo pitanje postavio na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH 27. septembra jer je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković gostujući u emisji N1 televizije Pressing 6. septembra izjavio "odgovorno tvrdim i znam da u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji ima zadokumentovano više od 100 slučajeva zloupotreba prisluškivanja bez naloga suda".

VEZANI TEKST - Zastupnici pitaju: Zašto je poskupjela registracija vozila, otkud Konakoviću podaci o prisluškivanju

Mešalić je postavio pitanje Džuvi da li ima informaciju kako ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ima informaciju o eventualnim prisluškivanjima OSA-e.

Mešalić za Faktor kaže kako je direktor OSA BiH Almir Džuvo pokazao profesionalnost i odgovornost i u roku kojem je tražio Mešalić, odgovorio na pitanja.

- Imajući u vidu da se zastupničko pitanje odnosi na "eventualne zloupotrebe" koje mogu predstavljati krivično djelo, odgovor na zastupničko pitanje vam mogu dati samo nadležna tužilaštva ili eventualno policijske agencije ovlaštene po Zakonu o krivičnom postupku.

Obavještajno sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) shodno odredbama člana 5. i 6. Zakona o obavještajno sigurnosnoj agenciji BiH prikuplja, obrađuje i distribuira ovlaštenim zakonskim korisnicima informacije o prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine a ne medijskim istupima najviših nosioca funkcija vlasti u Bosni i Hercegovini. Za eventualna pojašnjenja medijskih izjava zvaničnika predlažemo da se obratite direktno osobama koje su dale predmetne izjave - stoji u odgovoru koji je dobio Mešalić.

On kaže kako je zadovoljan odgovorom.

- U suštini rekao mi je da se obratim Tužilaštvu i Konakoviću. Ja sam zadovoljan odgovorom. Čovjek je profesionalno odgovorio i u zakonskom roku od 15 dana. Trebam provjeriti u Tužilaštvu BiH. Na osnovu odgovorenog treba Konaković da potkrijepi svoju izjavu nekim dokumentom, nečim jer opasno je, velike su to optužbe. Konaković time krši ugled jedne od najbitnijih institucija u džavi - naglasio je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.