open-navfaktor-logo
search
Standard građana
Evo šta je sa izračunom "vladine" minimalne i prosječne potrošačke korpe u FBiH
U toku je izrada metodologije izračuna minimalne i prosječne potrošačke korpe u Federaciji BiH, potvrđeno nam je u Federalnom zavodu za statistiku.
10.10.2022. u 19:16
get url
text

Iz Zavoda kažu kako je ova vrsta izračuna potrebna radi objektivnog i tačnog ukazivanja na kretanja životnog standarda.

Anketa o potrošnji domaćinstva 

Naime, inicijativu Zavoda o izračunu potrošačke korpe Vlada Federacije je prihvatila još u februaru ove godine.

- Radna grupa imenovana za izradu metodologije izračuna minimalne i prosječne potrošačke korpe u Federacije Bosne i Hercegovine je u fazi izrade metodologiju, koja će biti donesena na osnovu velikog broja analiza i raspoloživih podataka iz Ankete o potrošnji domaćinstva (HBS) iz 2021/2022.

Terenski rad na Anketi o potrošnji domaćinstva (HBS) iz 2021/2022 je završen i svi dobijeni podaci proslijeđeni su Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine radi editovanja i imputacija baze podataka. Nakon toga ide obrada podataka, njihova priprema i na kraju publikovanje, čime će podaci biti dostupni korisnicima, a samim tim spremni i za korištenja u analizama za izradu minimalne i prosječne potrošačke korpe u Federacije Bosne i Hercegovine - kazali su nam u Federalnom zavodu za statistiku.

Podatke će objavljivati Ministarstvo trgovine 

Dodaju da, nakon što se finalizira metodologija, podatke u vezi sa minimalnom i prosječnom potrošačkom korpom će objavljivati Federalno ministrovo trgovine.

Objasnili su i zašto je potreban izračun potrošačke korpe.

- Zavod smatra da objava podataka o minimalnoj i prosječnoj potrošačkoj korpi treba biti zasnovana na stručno pripremljenoj metodologiji koja će biti bazirana na zvaničnim i međunarodno prepoznatim statističkim podacima kao što je Anketa o potrošnji domaćinstva, a sve s ciljem objektivnog i tačnog ukazivanja na kretanja životnog standarda - kazali su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.