open-navfaktor-logo
search
Zavod PIO
Evo zašto neki penzioneri nisu dobili zaostatke kod isplate prve penzije i kada ih mogu očekivati
Redakciji Faktora se obratilo više čitalaca koji su u augustu otišli u penziju požalivši se kako im Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje nije retroaktivno isplatio penziju ili dio nje od momenta predaje zahtjeva za penzionisanje.
07.11.2022. u 16:02
get url
text

- Ja sam zahtjev za penzionisanje predao 2. augusta i prva penzija mi je isplaćena u oktobru za septembar, ali nisam dobio augustovsku. Odnosno, novac za tih 29 dana. Ni sada nisam dobio taj zaostatak, a koliko mi je poznato, zakonsko pravo je da se od predaje zahtjeva za penzionisanje do dobijanja rješenja sa prvom penzijom isplati i ono što nas slijedi retroaktivno.

U Zavodu PIO su mi kazali da sam u pravu, ali da su oni dobili usmenu zabranu za retroaktivnu isplatu penzija. Šta se događa. Znam da nije mali broj nas, koji smo predali zahtjeve u poslovnicama Zavoda PIO u Sarajevu, ostao bez restroaktivne isplate penzija - požalio nam se jedan od sarajevskih penzionera.

Pojašnjenje smo potražili u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Isplata zaostalih penzija, po rješenjima, nije realizirana prilikom isplate penzija za mjesec oktobar. Naime, Ured interne revizije FZPIO će, u svrhu kontrole ispravnosti obračuna, a prema zahtjevu direktora Zavoda, izvršiti provjeru iznosa zaostalih penzija, te je, iz navedenog razloga, radi djelotvornijeg rada revizora privremeno obustavljena isplata zaostalih penzija.

Po završetku navedenih revizorskih provjera, prilikom sljedeće redovne isplate penzija, bit će isplaćeni i pripadajući zaostaci te tako korisnici penzija neće biti zakinuti za iznose koji im pripadaju u skladu s rješenjem o priznavanju prava na penziju - objasnio nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.