open-navfaktor-logo
search
Vremenske (ne)prilike
Evropom haraju oluje i tornada: Meteorolog objasnio da li slično možemo očekivati i u BiH?
Švicarsku, dio Njemačke i istok Francuske jučer su pogodile jake oluje praćene kišom i gradom, a u Češkoj je prošlog četvrtka zabilježen i tornado usljed kojeg je poginulo nekoliko ljudi. Samo dva dana kasnije snažan vjetar poharao je ulice istočnog Londona, nosio drveće i crjepove, prevrtao automobile... 
30.06.2021. u 20:48
get url
text

Da li su ekstremne vremenske nepogode i sličan scenarij kao u zapadnoj i centralnoj Evropi mogući i u Bosni i Hercegovini, pitali smo Bakira Krajinovića, meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Što se tiče klimatologije, Krajinović objašnjava da se BiH nalazi u umjerenom klimatskom pojasu.

- Sjeverni dio, odnosno Bosna, pod utjecajem je kontinenta i ima umjerenu kontinentalnu, dok je jug, odnosno Hercegovina pod utjecajem Mediterana i ima umjerenu izmijenjenu mediteransku klimu. Sam naziv "umjerena klima" ukazuje na to da smo mi u jednom umjerenom pojasu, dakle ni ekstremno u smislu hladnoće, niti u smislu ekstremno visokih temperatura – kazao je.

Meteorološke nepogode

Međutim, naš sagovornik je naveo da se, i pored toga, na našim prostorima u prošlosti znalo desiti da nas pogodi ekstremna meteorološka nepogoda u vidu velikih intenzivnih kiša u veoma kratkom periodu, praćenih gradom te jakim i olujnim vjetrom, što je sada zadesilo centralnu Evropu.

VEZANI TEKST - Apokalipsa u Češkoj: Tornado poharao Južnu Moravsku, selo uništeno za 10 minuta

- Vrlo su rijetke te takozvane super ćelije koje mogu uzrokovati velike količine grada i kiše, kao što je bio slučaj u centralnoj Evropi, gdje smo na fotografijama mogli vidjeti kako ljudi lopatama zgrću led sa ulica. Tih prizora u BiH skoro pa i nema, baš zbog klimatskih uvjeta koje mi imamo – istakao je.

Krajinović je dodao kako se kod nas dešavaju elementarne nepogode lokalnog karaktera koje se dešavaju iz gradonosnih oblaka, kumulonimbusa, koje prouzrokuju velike materijalne štete, nagle poplave, nagle izljeve vode i slično.

- Dešava se čak i da kanalizacija ne može primiti ogromnu količinu kiše, pa to sve izađe na ulice. Takvih slučajeva smo čak imali i u Sarajevu, kada odvodi nisu u mogućnosti da prime sve oborinske vode. Svake godine imamo takvih slučajeva širom BiH.

VEZANI TEKST - Nevrijeme u Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj: U Stuttgartu oštećene zgrade, zaustavljeni vozovi

Ono što treba znati, objasnio je, da su posljedice klimatskih promjena upravo pojačan intenzitet ovakvih pojava, ali i povećana učestalost vremenskih nepogoda na našim prostorima.

- Iz godine u godinu mi upozoravamo da se to dešava i da će se dešavati još intenzivnije. Klimtaski scenariji za BiH nisu mnogo optimistični i ukazuju da će se vremeneski uvjeti na našim prostorima, odnosno klima mijenjati drastičnije i ići u ekstremniju klimu nego što sad imamo. Tako da su sve to stvari koje se u BiH očekuju i u budućnosti.

Meteorolog je naveo da su tornado, poput onog u Češkoj, ili elementarne nepogode sa ogromnim količinama leda i superćelijama koje haraju centralom Evropom, u našim krajevima skoro pa nemogući.

- Pogotovo tornado, koji pored meteoroloških uvjeta, mora imati određene geomorfološke preduvjete da se javi, pa se on uvijek veže za velike ravnice. Dio Češke u kojem se desio tornado je velika ravnica, u SAD-u gdje se dešavaju tornada je ravnica, kao i zapadnoj Evropi gdje se to dešava. Isto tako ne treba zanemariti tornada na sjeveru Srbije i na istoku Hrvatske. Semberija i Posavina u našoj zemlji nisu daleko od tih krajeva, ali nikad nije registrovan tornado na našim prostorima – kazao je.

Bakir Krajinović, FOTO: Arhiv

Objasnio je da su kod nas čak veoma rijetke i pijavice, koje izgledaju kao tornado, ali su puno manjeg intenziteta i donose mnogo manje štete.

- Ta pojava samo liči na tornado, ali nema utjecaj niti donosi rizike kao tornado. Tako da smo mi u prinicopu zaštićeni od ekstremnih nepogoda i imamo tu sreću da živimo u umjerenoj klimi. Zato iz dana u dan ponavljam da štitimo ono što imamo jer živimo na najboljem mjestu na ovoj planeti.

Vremenska prognoza

Kada je u pitanju prognoza za naredni period, Krajinović je istakao da nam slijedi olakšanje što se tiče temperatura.

VEZANI TEKST - Snažan vjetar "poharao" i London: Nosio drveće, crijepove, poplavio predgrađe

- Niže vrijednosti temperatura zraka idu već od petka i zadržat će se tokom iduće sedmice. To neće biti neki hladni talas, nego će to biti temperature prikladne ovom godišnjem dobu. Jutarnje će se kretati oko 13 do 15 stepeni u Bosni, do maksimalnih 30 tokom dana, što je daleko ugodnije od onih koje smo imali. Prošle sedmice smo imali rekorde, ove sedmice su se temperature približile rekordima, ali oni nisu prevaziđeni – kazao je, te dodao da će biti i nešto veći izgledi za lokalni pljusak.

Također je naglasio da očekivane padavine neće ni izbliza popraviti sušu koja traje od 1. juna.

- U Livnu nismo imali kapi kiše, u Mostaru je palo pet litara, a prosjeci su 50-70 litara kiše, tako da je ovo ekstremno. I ove kiše koje očekujemo neće popraviti ništa kada je u pitanju suša. Međutim, treba skrenuti pažnju da smo pred kraj ovog toplotnog talasa i da ide olakšanje u vidu pada temperatura i povremeni pljusak može obradovati građane, pogotovo u centralnoj i istočnoj Bosni – zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.