open-navfaktor-logo
search
Upućena informacija
Evropska komisija tražila sastanak: Šta je sporno u privremenoj zabrani izvoza peleta i ogrjevnog drveta iz BiH
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini zahtijevala je sastanak zbog odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.
24.11.2022. u 07:51
get url
text

Informacija o tome danas bi se trebala naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.

Sastanak je održan krajem septembra i na njemu su predstavnici Evropske komisije ukazali da su napravljeni proceduralni propusti kada je u pitanju poštivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebno član 40., stav 4.

- Prema ovom stavu, kada izuzetne i kritične okolnosti, koje zahtijevaju trenutno djelovanje, onemogućavaju prethodno obavještenje ili razmatranje, strane mogu početi primjenjivati mjere predostrožnosti potrebne za rješavanje situacije, ali su o tome dužne odmah obavijestiti drugu stranu – navedeno je u informaciji sačinjenoj početkom ovog mjeseca.

Odluka Vijeća ministara o privremenoj zabrani izvoza ogrjevnog drveta, peleta i slično, donesena je 15. juna i dosad je dva puta produžavana. Nova odluka važi do kraja januara 2023. godine.

VEZANI TEKST - Da nije produžena zabrana izvoza drva, peleta i briketa na tržištu u BiH zavladala bi nestašica

Zvanično obavještenje o donošenju prve odluke je Evropska komisija dobila od Misije Bosne i Hercegovine pri EU 23. juna, a nekoliko dana kasnije upućeno je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji s pozivom na konsultacije. Potom se sredinom augusta Delegacija EU-a u BiH obratila Direkciji za evropske integracije BiH sa zahtjevom za konsultacijama koje su održane nešto više od mjesec dana kasnije.

- Predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine na sastanku su predstavili argumente i statističke podatke koji opravdavaju donošenje Odluke, te obrazložili probleme koji su uzrokovali poremećaj na tržištu BiH i kritične nestašice proizvoda koji su predmet Odluke о privremenoj zabrani.

Evropska komisija je zaključila da će formalni stav o opravdanosti pozivanja na član 40. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dostaviti nakon što prouče podatke koji opravdavaju donošenje Odluke, а koje će im dostaviti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH – piše u informaciji sačinjenoj za Vijeće ministara.

Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije (DEI), kazao nam je da DEI nije još dobila nikakav formalni stav Evropske komisije.

Na pitanje da li su napravljeni proceduralni propusti, odgovorio je da je trenutno energetska kriza i da su svi donosili neke odluke, te da se proceduralni propusti prave i sa strane Evropske komisije.

- Recimo, kada je u pitanju čelik. Nije se poštovalo ni kada je BiH u pitanju kod zabrane izvoza, odluke o lijekovima domaće proizvodnje – dodao je Dilberović.

Rekao je da DEI smatra da se u takvim situacijama krši sporazum, ali da se odluke donose većinom glasova u Vijeću ministara BiH, a one mogu biti političke ili ekonomske.

Odgovorio je da ne bi trebalo biti nekih posljedica zbog proceduralnih propusta, ali i da se sigurno neće blagonaklono gledati na to kako dublje ulazimo u energetsku krizu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.