open-navfaktor-logo
search
Po zahtjevu DF-a
Evropski sud za ljudska prava zatražio od OHR-a izjašnjenje o Schmidtovim amandmanima na Ustav FBiH
Evropski sud za ljudska prava zatražio je izjašnjenje od Ureda visokog predstavnika u vezi sa amandmanima na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine koje je 2. oktobra prošle godine, u izbornoj noći nametnuo Christian Schmidt. Sud je zatražio izjašnjenje u okviru predmeta pokrenutog po zahtjevu Demokratske fronte, objavio je šef Kluba DF-a u Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mahir Mešalić.  
04.07.2023. u 21:55
get url
text

VEZANI TEKST - OHR objavio odluku: Ovo su izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt

- U pismu visokom predstavniku Christianu Schmidtu, koje datira od 29. juna ove godine, navodi se kako se poziv upućuje na osnovu pisma agenta vlasti BiH, a u skladu sa članom 36. Konvencije i pravilom 44. Pravilnika Suda, da interveniše kao treća strana u sudskom procesu u iznad navedenom slučaju i dostavi pismeni podnesak sudu.

U skladu s pravilom 4, navodi se dalje u pismu, predsjednica suda je naznačila 20. juli kao krajnji rok za dostavljanje podneska, koji ne smije biti duži od deset stranica.

Nadalje, uzimajući u obzir prirodu intervencije treće strane, ovi podnesci ne bi trebali da uključuju bilo kakave komentare na činjenice ili meritum slučaja, već bi trebalo da adresiraju samo osnovne principe koji su primjenjivi na određivanje slučaja. I na kraju, podsjećam da podnesak mora biti sačinjen na jednom od službenih jezika suda, engleskom ili francuskom - navodi se u pismu visokom predstavniku kojeg potpisuje registrar suda u Strazburu Andrea Tamietti.

Također, u pismu se ističe kako će navedeni podnesak biti proslijeđen stranama, koje će imati priliku da sačine pismenu opasku- objavio je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.