open-navfaktor-logo
search
Upućen u proceduru
"Evropski" zakon o slobodi pristupa informacijama BiH i nije baš evropski, unazađuje cijelu oblast
Zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine, kojeg je usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, unazađuje ovu oblast i nije baš evropski iako je BiH bila obavezna uskladiti ga s pravnom stečevinom Evropske unije, istakli su u organizaciji Transparency international.
08.05.2023. u 16:57
get url
text

Prednacrt ovog zakona je prije dvije godine upućen na konsultacije i na njega je stiglo niz primjedbi, ali one nisu uvažene, što je navedeno i u obrazloženju samog zakona. Iako je prednacrt završen prije dvije godine, zakon je tek krajem ovog aprila usvojen u Vijeću ministara BiH, jednoglasno, kako su se pohvalili, a prije nekoliko dana je stigao u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

- Ni aktuelni zakon nije dobar, ali ovaj novi koji je predložen generalno još unazađuje ovu oblast. Značajno bi se razlikovao od entitetskih zakona. Procedure su komplikovanije. Na nekoliko mjesta se izdvajaju ograničenja pristupa informacijama. Komplikuje se žalbeni postupak. Rokovi za dostavu informacija su bili 15 dana i sada su produženi tako da se derogiraju postojeće odredbe – kazali su u Transparency internationalu.

Istakli su da posebno zabrinjava što zakon predviđa postojanje okolnosti gdje javni organi ne moraju dostaviti rješenje kojim se, naprimjer, odbija pristup informacijama ili navodi da postoji obaveza čuvanja podataka "što može dovoditi do namjernih grešaka službenika".

- Uloga ombudsmena se smanjuje i svodi tek na to da se dostave kontakt podaci o službenicima za informisanje u institucijama. Ombudsmeni su bili žalbena instanca iako njihove preporuke nisu obavezujuće, ali imali su značajnu ulogu – dodali su u Transparency internationalu.

Pitanje žalbenog tijela pominje se i u mišljenju Direkcije za evropske integracije BiH datom na ovaj zakon. Zakon je predvidio da se žalba izjavljuje postojećem Žalbenom vijeću pri Vijeću ministara BiH, ali su u Direkciji za evropske integracije naveli da to nije u skladu s evropskom direktivom koja uređuje ovu materiju i na koju se zakon i poziva.

Direktiva predviđa nepristrasno tijelo za preispitivanje s odgovarajućim stručnim znanjem.

Rok u kojem je Bosna i Hercegovina trebala uskladiti svoje zakonodavstvo sa evropskim je istekao 2021. godine i time su prekršene odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je ranije u mišljenju na zakon također konstatovala Direkcija za evropske integracije BiH.

- Pitanje je da li se sada zakon donosi reda radi, da se sustigne taj rok u kojem je sve trebalo biti završeno – napomenuli su u Transparency internationalu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.