open-navfaktor-logo
search
Zloupotrebe
Facebook stranica sindikata služi za izbornu kampanju SDP-ovca Ademira Spahića
Da se Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo stavlja na stranu jedne političke partije ili u ovom slučaju koalicije, koju čine tri stranke koje trenutno vladaju u KS (SDP, Narod i pravda i Naša stranka), a ne kako bi štitio prava iz radnog odnosa zdravstvenih radnika, najbolje pokazuje primjer Ademira Spahića, glavnog tehničara u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS.
21.09.2022. u 16:25
get url
text

Spahić je na predstojećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 2. oktobra, kandidat SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo i na listi je pod rednim brojem - 12.

I ništa tu ne bi bilo sporno da Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara KS, na čijem je čelu Elvedin Vatreš, medicinski tehničar u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", na Facebook stranicama za koje se zna da ih vodi ovaj sindikat, i koje bi trebale služiti za informisanje medicinara o svemu što je u vezi s njihovim pravima i obavezama iz radnog odnosa, ne postavlja predizborne fotografije Spahića i poziva članove da glasaju za njega.

- Podržimo našeg brata, Dado je jedan od nas i zaslužio je podršku - stoji iznad Spahićeve predizborne fotografije.

Kako se može vidjeti, skoro cijelo predsjedništvo Sindikata tagovano je u ovoj objavi.

VEZANI TEKST - Kad se budžetski novac nađe uz logo i slogan stranke: Funkcioneri koriste institucije za predizbornu promociju

U drugoj objavi vidi se Spahić na drive-in punktu, a iznad fotografije stoji tekstualni sadržaj:

- Zašto Ademir Spahić Dado? Zašto broj 12? Između ostalog slučajni primjer:

- Drive-in punkt Vrbanja, uposlenici JUDZKS OJ Novi Grad nisu došli na radno mjesto koje pokrivaju po rasporedu. Rješenje je vrlo brzo iznađeno od glavnog tehničara JUDZKS dr. sci. Ademira Spahića gdje on ostavlja svoje redovne obaveze i preuzima punkt Vrbanja sa kolegicom Nesihom Mehmedović Kadić. Građani neće osjetiti nikakav prekid u radu.

Faktoru su do sada u više navrata, tokom višegodišnje borbe radnika u zdravstvu za kolektivne ugovore, iz Sindikata radnika u zdravstvu KS, jedinog granskog sindikata, često isticali kako su Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara KS i Sindikat doktora medicine i stomatologije KS ustvari "režimski" sindikati, odnosno produžena ruka trenutne vlasti u KS.

VEZANI TEKST - (Ne)ovisni čelnici sindikata: Šta su Hočko i Vatreš radili na skupu u organizaciji Naroda i pravde

Najbolje se to vidjelo početkom aprila na tribini Naroda i pravde, organiziranoj u jednom sarajevskom hotelu, na kojoj su u prvim redovima bili upravo predsjednici ova dva (ne)ovisna sindikata - prim. dr. Izet Hočko i Elvedin Vatreš.

Iako važi kao produžena ruka "Trojke", u Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo, kako su nam kazali oni koji su se obratili Faktoru, sasvim sigurno ima i onih koji ne razmišljaju kao rukovodstvo ovog sindikata i Ademir Spahić, i koji su naklonjeni drugim političkim partijama ili uopće nisu stranački opredijeljeni.

VEZANI TEKST - Zna li Kenan Magoda razliku između SDP-ove i kase institucije na čijem je čelu?

- Zakonom je jasno utvrđeno kako kandidati i političke partije trebaju voditi kampanju. Ovo što radi Ademir Spahić mimo je svih zakonskih odredbi. Zvanične stranice sindikata, koje postoje da bi članovi iznosili probleme i sve ostalo u vezi s radnim odnosom, nisu mjesto za vođenje predizborne kampanje bilo koga, pa i članova Sindikata - kazali su zdravstveni radnici razočarani ovakvim postupkom rukovodstva Sindikata te pozvali nadležne da reagiraju.

Prema Izbornom zakonu BiH, korištenjem javnih resursa u predizbornu kampanju, krše se zakonske odredbe u vezi s predizbornim ponašanjem kandidata i političkih partija. No to je već posao za nadležne u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.