open-navfaktor-logo
search
Predmet "Respiratori"
Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Srebrena malina osuđeni
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, Fikret Hodžić, direktor firme F. H. Srebrena malina, kao i sama firma proglašeni krivima u predmetu "Respiratori". Krivim je proglašen i Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne civilne zaštite. Sudsko vijeće je izreklo presudu uz izdvojeno mišljenje sudije Branka Perića. Čitanje presude je u toku, čeka se izricanje presude i Jelki Milićević.
05.04.2023. u 09:07
get url
text

Premijer Novalić jutros se nije pojavio na izricanju presude.

U pitanju je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe.

Optužnica u predmetu "Respiratori" podignuta je i potvrđena u decembru 2020. godine.

VEZANI TEKST - Heroji Ambasade, Gacko je čudo i medijska kampanja: Pod pritiskom ili ne, sudije sutra izriču presudu Novaliću i drugima

Tužilaštvo BiH Novaliću, Solaku, Hodžiću i pravnom licu F.H. Srebrena malina na teret je stavilo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, te povrede obaveza vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga. Jelki Milićević na teret je stavljeno krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Tužilaštvo BiH optužilo je Novalića da je "koristeći stanje pandemije, kao i ovlasti premijera Vlade Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa".

Tome su se, prema navodima iz optužnice, s ciljem pribavljanja nezakonite koristi, pridružili Solak, Hodžić i firma F. H. Srebrena malina.

Po tvrdnjama Tužilaštva, "ova grupa je potom nabavila 100 respiratora ACM 812 A po uvećanim cijenama, pri čemu se nabavljeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe za koje su nabavljeni, odnosno za liječenje COVID-19".

- Usljed toga je po budžet FBiH nastupila materijalna šteta i omogućeno sticanje nezakonite koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene grupe - navodi se u optužnici.

VEZANI TEKST - Je li ovo plan Trojke i HDZ-a: Osuditi Novalića, osloboditi Milićević, pa imenovati Vladu FBiH bez Lendine saglasnosti?

Jelka Milićević optužena je da je "svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice".

Suđenje u ovom predmetu počelo je u februaru 2021. godine. Tokom nešto više od dvije godine suđenja saslušan je veliki broj svjedoka i prezentirana obimna materijalna dokumentacija.

Presudu je izreklo sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.